Jo, du som idrottar kan också vara vegetarian

Debattörerna: Men det finns utmaningar att se upp med

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-08-12 | Publicerad 2019-08-10

Fotbollsspelaren Héctor Bellerín är en av idrottarna som har valt att inte äta animaliska produkter. Arsenalbacken  är numera vegan.

DEBATT. Klimatavtrycket för en måltid baserad på kött kan vara upp till femtio gånger högre än en måltid som bygger på vegoprotein. För att minska matens klimatavtryck är det viktigt att omställningen till mindre men bättre kött och fler växtbaserade måltider omfattar fler.

Alla måste inte bli vegetarianer eller veganer, det viktiga är att fler är med på tåget – omställningen måste börja ske i stor skala för att vi ska kunna möta klimatförändringarna fort nog.

Bland idrottare finns flera myter kring att äta vegetariskt. Som att det är svårt att bli mätt eller att få i sig tillräckligt med protein. Det handlar delvis om ett kunskapsproblem och delvis om att det vegetariska köket behöver utvecklas.

I dagarna presenterar projektet Vego i världsklass med en bok och ett omfattande material. Boken ska hjälpa till med just detta: energi- och näringsberäknade recept och ett utvecklat vegokök med enkla tips och inspiration vad gäller hållbar mat för en aktiv livsstil.

Vi som arbetar med projektet är glada över den trend som finns i samhället, men det finns mycket kvar att göra.

Vanliga frågor kommer från föräldrar och tränare till unga aktiva idrottare. Och många undrar hur det kan bli lättare att göra rätt.

Vi vill därför göra ett upprop till alla föräldrar till unga som tränar, till tränare och idrottsledare: Ta till er av kunskapen som i dag ligger på bordet hur man kan äta hållbart samtidigt som man presterar på topp! Hjälp de unga att äta rätt, så skapar vi tillsammans goda vanor och mönster inför framtiden.

Vi vill också uppmana beslutsfattare såväl i idrottsrörelsen som i den lokala politiken att underlätta för de idrottare som vill äta inom planetens gränser. Det finns i dag många idrottare som är vegetarianer eller flexitarianer och vi spår att ännu fler kommer att gå över till mer växtbaserad kost i framtiden.

Det är en utveckling vi välkomnar. Och vi, tillsammans med flera olympiska ambassadörer, vill ge er kunskapen, verktygen och recepten för att kunna välja vego i världsklass.

Det är inga problem att tillgodose sitt proteinbehov från vegetabiliska källor. Just proteinet är inte den största utmaningen med vegetabilisk kost, däremot finns det andra näringsmässiga utmaningar att vara uppmärksam på. För den som väljer att äta vegetariskt några gånger i veckan är det inget större problem.

Men om man helt utesluter mat från djurriket så får man inte i sig tillräckligt med B-12 (veganer måste ta tillskott eller äta berikade produkter). Intaget av järn, omega-3, D-vitamin, kalcium, zink, jod och selen bör också ses över. Energiintaget riskerar också att bli för lågt.

Kunskapen är låg i idrottsvärlden om vegetarisk kost. Vi ser att många som skulle behöva ha bättre koll på sina måltider i stället bara plockar bort köttet eller fisken, eller bygger mathållningen på energigles sallad eller näringsfattig snabbmat. Det duger inte!

Maten behöver uppfylla energi- och näringsmässiga krav för en aktiv livsstil. Det ska vara fullt möjligt att välja vego och bli mätt och stark! Särskilt bland unga, och unga som tränar, finns det i dag ett behov av mer kunskap, bättre verktyg och ett utvecklat vegokök för att göra rätt och undvika näringsbrister och sjukdomar.

Vi ser att unga i allt större utsträckning vill bidra och göra aktiva val för planeten. Ett liv i rörelse är viktigt för såväl individ- som folkhälsa. Det tycker vi ska vara förenligt med hälsosamma och hållbara matvanor. Det finns dock ett stort behov av stöd och support till alla dessa unga hjältar så att kosten blir just så god, näringsriktig och mättande som den behöver vara för att den utveckling vi nu ser inte ska bli en trend, utan ett systemskifte som håller på lång sikt.

Det är ingen mening att vara världsklass om det inte finns någon värld.

Linda Bakkman, näringsfysiolog Sveriges Olympiska Kommitté
Anna Richert, matexpert Världsnaturfonden WWF
Gustav Johansson, vegansk matbloggare och kokboksförfattare, Jävligt Gott


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Följ ämnen