Direktivet hotar ett demokratiskt internet

Replik från Piratpartiet om EU och upphovsrättsdirektivet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-03-26 | Publicerad 2019-03-25

Direktivet hotar kort sagt ett demokratiskt och mångfaldigt internet. Det är därför vi gör motstånd mot det, skriver Mattias Bjärnemalm.

REPLIK. Ni kallar upphovsrättsdirektivets krav på censurfilter för en kompromiss. Man häpnar över denna blindhet för dess historia.

När kommissionen 2014 tog in åsikter om upphovsrätten hörde tiotusentals privatpersoner av sig och deras åsikter var solklara: de ville ha en mer flexibel upphovsrätt som möjliggör för dem att delta i det kulturella samtalet på nätet. Ingen bad om filter.

Allt detta kastades av EU-kommissionen när den lade sitt lagförslag 2016, och det har inte blivit bättre sedan dess. På många sätt har det blivit värre.

Ovanpå detta har kommissionen kallat motståndarna till direktivet för en vilseledd mobb och de lobbyister som propagerat för artikel 13 har kallat oss motståndare för spambottar och zombies. Så behandlar man inte en part man försöker kompromissa med. Den största insamlingen av namnunderskrifter i modern europeisk politik är en konsekvens av detta beteende.

Ni uttrycker en oro för att direktivet kan bli bortröstat i klump. Vi delar oron för att till exempel artiklarna 14–16 som stärker kreatörers rättigheter gentemot mellanhänder kan komma att försvinna.

Men om man känner sådan oro – varför drev man då på så hårt för censurfilter? Man måste ha vetat hur impopulärt ett förslag om censurfilter skulle vara, efter att ha sett protesterna mot andra drakoniska upphovsrättslagar som SOPA och ACTA.

Det sunda hade varit att göra som vi pirater gjorde i EU-parlamentet – föreslå en kompromiss som faktiskt kan få stöd i parlamentet. Att upphovsrättslobbyn valde annorlunda är deras eget fel.

Direktivet innebär att både privatpersoner och plattformarna de använder för att ladda upp material i framtiden blir skyldiga vid upphovsrättsintrång. Det innebär ett tvång för plattformar att antingen lyckas förhandla till sig licenser för det material som användarna laddar upp, eller filtrera bort det.

Det är ett direktiv som enligt FN, forskare och Reportrar utan gränser hotar yttrandefriheten och möjligheten att delta i det digitala samhället. Startups inom digitala sektorer hotas av kravet på dyra filter som bara ett fåtal företag kan erbjuda.

Direktivet hotar kort sagt ett demokratiskt och mångfaldigt internet. Det är därför vi gör motstånd mot det.


Mattias Bjärnemalm, sakkunnig inom nätpolitik i Europaparlamentet och toppkandidat för Piratpartiet i EU-valet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här