Våga vara nykter – för barnens skull

Debattörerna: Alltför många unga far illa på sommarlovet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-07-17

När skola och övrig barnomsorg stänger blir många barn lämnade i en utsatt situation, skriver Johnny Mostacero och  Mona Örjes. Bilden är en genrebild.

DEBATT. ”Pappa har en glad dag och har berättat att vi ska åka iväg och campa. Vi åker iväg och alla är så glada. Pappa är glad, mamma är glad och vi barn.

Det var längesen som jag inte hade den tunga onda klumpen i magen. Jag behöver inte vara orolig för alla knivar som jag måste gömma eller att pappa ska slåss. Han är ju glad nu och lovade att allt skulle bli bättre från och med nu.

Jag tror på honom. För pappa har ju alltid rätt.

Pappa ska ta med oss ut i en båt och fiska. Han är så glad och slåss inget alls. Inte ens när jag blev jobbig och började gråta för att han skulle döda fiskarna. I stället hämtar han en glasburk till mig som jag får ha bebisfiskarna i. Jag blir glad när pappa är såhär. Jag fick inte smäll för att jag var ledsen. Det var så skönt.

Jag är nere vid badet. Jag får till och med leka med några barn utan att deras mamma och pappa säger nej. Jag har lärt mig att det alltid är så, när de ser pappa vara arg så säger de alltid nej sen. Och då blir jag ensam igen.”

Detta är Emelies berättelse. En flicka på sommarlov någonstans i Sverige. Sommarlovet kan se olika ut för barnen. En del reser, andra njuter av att leka med kompisarna och en del barn tar hand om sina föräldrars ökade alkoholkonsumtion under sommaren.

När skola och övrig barnomsorg stänger blir många barn lämnade i en utsatt situation.

En irländsk studie visar att var tionde förälder anser att deras egna barn utsatts för skador på grund av någon vuxens drickande. Det rör sig om att de lämnats i osäkra situationer, utsatts för verbala och fysiska övergrepp eller att de varit vittne till allvarligt våld i hemmet.

En systematisk översikt av studier kring sambandet mellan alkoholkonsumtion och våld mot barn fann att mammans alkoholkonsumtion ökar risken för att barn ska utsättas för våld och för personer i kontakt med socialtjänst eller hälsovård har föräldrars alkoholkonsumtion visat sig vara en viktig riskfaktor för att barn utsätts för våld.

Varje barns upplevelse av att växa upp med missbruk är unik, men det finns upplevelser och känslor som de flesta kan känna igen sig i. Om en vuxen i en familj missbrukar alkohol påverkar det hela familjen. Barn känner sig ofta ensamma om sin situation och känner oro, skuld och skam över förälderns missbruk.

Att växa upp med missbruk är en så kallad riskfaktor för barn att fara illa. Risken att fara illa kan däremot minska om det finns flera så kallade skyddsfaktorer. Det kan handla om en bra förskola och skola, bra kontakt med andra vuxna och medverkan i organiserade fritidsaktiviteter.

Många barn som växt upp med missbruk berättar om vuxna som sett dem, ställt frågor och lyssnat på det barnen berättat.

Dessa vuxna har blivit viktiga personer i barnens liv.

Som vuxen kan du göra stor skillnad.

  • Se till att det alltid finns nyktra vuxna på festen, som kan vara en trygghet för barnen.
  • Våga fråga och lyssna på barnen.
  • Våga agera när du anar att något inte står rätt till
  • Bli den trygge vuxne som barnet kan berätta om: ”Du förändrade mitt liv!”


Johnny Mostacero, förbundsordförande IOGT-NTO
Mona Örjes, förbundsordförande Junis


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln