Könsdiskriminering att blunda för fallolyckor

Replik från professor i ortopedi om fallskador och äldre

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-01-20

Fallskadorna är en könsdiskriminering som knappast skulle tolereras för andra hälsoproblem som mest drabbar kvinnor, skriver Olle Svensson.

REPLIK. Jöran Rubensson ställer frågan om det är åldersdiskriminering som gör att regeringen inte tar i tu med fallskadorna, som orsakar flest dödsfall i dagens Sverige. Förmodligen motsvarade tio störtade inrikesplan per år. Kanske fler. Vi vet inte.

Det är möjligt att ålders-apartheid spelar en roll, men det är också en könsdiskriminering som knappast skulle tolereras för andra hälsoproblem som mest drabbar kvinnor.

Fall är nämligen den enda skademekanism där kvinnorna dominerar, 70 procent är av de som skadas är kvinnor, gamla och sjuka dessutom. Men för varje dödsfall går det 100-tals som invalidiseras i onödan.

Det är nog snarare okunnighet och oförmåga att prioritera det förebyggande arbetet. Att skilja stort från smått.

För andra mindre vanliga skador som drunkning, trafik, brand, samt el och strålning finns det många myndigheter som sörjer för medborgarnas säkerhet, för statistik, lobbar och åtgärdar risker.

För fallskador hos gamla finns det ingen myndighet som har det direkta ansvaret. Det är synd, för det går att minska fallskadorna. Vi vet hur man skulle göra. Men det saknas en övergripande organisation och politisk vilja.

Spelar det någon roll hur många som drabbas? Ja, i en demokrati borde det väl ändå göra det. Gamla människor har fortfarande rösträtt, och redan nu är var fjärde väljare pensionär. 2040 är antalet 80+ dubblerat.

Även om man bortser från lidande, så är kostnaderna enorma. Bara en höftfraktur drar en samhällskostnad på en halv miljon. Alla dör nämligen inte direkt.

Det saknas i dag mekanismer för att aktivt och på bred front minska fallskador och fragilitetsfrakturer. I Skottland har man lagstiftat och lyckats minska skadorna. I Sverige ökar de. Så fruktansvärt onödigt!


Olle Svensson, professor emeritus ortopedi, Umeå


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln