Hur ska ni betala för kalaset, Kristersson?

Magdalena Andersson och Per Bolund: Sverige har inte råd med de borgerligas miljardnedskärningar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2018-05-06 | Publicerad 2018-05-05

De borgerliga partierna prioriterar svepande nedskärningar och stora skattesänkningar före samhällsbygget, skriver finansminister Magdalena Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund.

DEBATT. För knappt två veckor sedan presenterade regeringen årets vårbudget med fler investeringar i jobb, klimat, välfärd och trygghet. Sedan dess har oppositionen presenterat sina alternativ och skiljelinjerna i svensk ekonomisk politik är tydliga.

Återigen prioriterar de borgerliga partierna svepande nedskärningar och stora skattesänkningar före investeringar i samhällsbygget.

Det är helt fel väg att gå. Ska Sverige vara ett tryggt och hållbart land i framtiden kan vi inte återvända till den förra regeringens politik, som ledde till att andelen välfärdsanställda minskade mer än under 1990-talets budgetsanering och innebar åtta förlorade år för klimatet.

Det var resultatet av att den förra regeringen prioriterade skattesänkningar på 140 miljarder kronor. Nu vill de borgerliga partierna göra samma sak igen.

Vart och ett föreslår skattesänkningar på omkring 30 miljarder kronor, men den totala summan lär bli långt större när alla ska få igenom just sina förslag. Då får annat stå tillbaka – samtidigt står Sverige inför utmaningar som inte kan vänta.

Tack vare ökad levnadsstandard lever svenskarna allt längre samtidigt som fler barn föds. Det är en positiv utveckling men ställer större krav på välfärden. Vi behöver anställa över 200 000 fler pedagoger, vårdpersonal och alla andra som arbetar för att våra barn och äldre ska ha en trygg tillvaro.

Då har vi inte råd med stora skattesänkningar. Bara Moderaternas sjätte jobbskatteavdrag kostar lika mycket som att anställa 35 000 lärare.

Klimatförändringarna är vår tids ödesfråga. Vår regering har höjt ambitionsnivån i svensk klimatpolitik, som nu lyfts fram som världsledande i internationella rankningar och av FN:s generalsekreterare. Naturvårdsverkets prognoser visar att Sverige nu har klimatmålen inom räckhåll, men bara om vi fortsätter med offensiva klimatinvesteringar i stället för att göra de nedskärningar som de borgerliga partierna föreslår.

Inte heller kommer nyanlända i arbete snabbare med försämrade möjligheter att skaffa de kunskaper som arbetsgivare efterfrågar och lagar om sänkta löner. Marknadshyror och miljardnedskärningar på att bygga hyresrätter med rimliga hyror kommer inte göra det lättare att skaffa bostad och flytta dit jobben finns. Att de borgerliga partierna håller fast vid att pensionärer ska betala högre skatt än löntagare är en oanständig ordning.

De borgerliga partiernas budgetförslag riskerar också att både fördjupa och förlänga den lågkonjunktur som vi vet förr eller senare kommer. Försämrade trygghetssystem innebär inte bara stora ekonomiska risker för människor utan försvårar också omställningen till nya jobb när gamla jobb försvinner.

De ekonomiska skyddsvallar som regeringen byggt upp i statsfinanserna riskeras om de borgerliga partierna än en gång släpper kontrollen över statsfinanserna. Inför förra valet hade den borgerliga regeringen låtit underskottet växa 60 miljarder kronor för att låna till skattesänkningar.

Vi noterar dessutom med viss förvåning att Moderaterna inte redovisar hur alla skattesänkningar ska finansieras. Att de trots flygets stora utsläpp vill ta bort flygskatten är ingen överraskning, men hur ska de finansiera det?

Vem ska betala för de skattesänkningar för höginkomsttagare som Ulf Kristersson vill se härnäst, där den som har en månadsinkomst 120 000 kronor ska få en skattesänkning på 9 000 kronor varje månad?

Väljarna står nu inför tydliga alternativ i höstens val. Ska vi gå tillbaka till borgerliga skattesänkningar till priset av försämrad trygghet och minskad hållbarhet eller ska vi fortsätta investera i fler jobb, bättre och mer jämlik skola, förbättrat klimat och kortare köer i sjukvården? För oss är valet självklart.


Magdalena Andersson, finansminister (S)
Per Bolund, finansmarknadsminister (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.