Förändra S politik – och förnya ledningen

Carl Tham: Bryt upp detta ovärdiga och meningslösa regerande

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-11-06

Den socialdemokratiska regeringen dinglar som en marionett i de egna dogmernas, den borgerliga majoritetens och Januariavtalets trådar, skriver tidigare S-statsrådet Carl Tham.

DEBATT. Socialdemokraternas pakt med Centern och Liberalerna var en uppgörelse på de borgliga partiernas villkor. Det var ett klart marknadsliberalt program.

Nu slår det igenom i samhället med till exempel skattelättnader för höginkomsttagare och privatiserad arbetsförmedling. Marknadsmakten ökar, liksom ojämlikheten.

Genom pakten håller vi Sverigedemokraterna borta från politiskt inflytande, var s-ledningens argument. Men i dag är SD opinionsmässigt större än någonsin. Partiet är inte bara starkare – det är också väl etablerat i det politiska landskapet och utövar genom sin blotta existens ett betydande inflytande, särskilt över Moderaterna som frenetiskt försöker täppa till flödet till SD genom att lägga sin politik allt närmare.

Snart har vi det högerkonservativa block som Åkesson drömmer om och som omfattar kanske 40 procent av väljarkåren. Januariuppgörelsen har inte på något sätt bromsat den utvecklingen, kanske snarare tvärtom.

Det fanns inga alternativ, säger Stefan Löfven. Man hade kunnat, som jag och några andra föreslog, släppa fram en Alliansregering efter en uppgörelse med socialdemokratin som begränsat regeringens möjligheter att samverka med SD.

Men S-ledningen var närmast besatt av tanken att den måste regera, allt annat ansågs ansvarslöst och för att uppnå det var man beredd att gå med på i stort sett vad som helst. Riksdagsgruppen och partistyrelsen har stor del i ansvaret genom att släppa igenom denna uppgörelse utan insyn och diskussion.

Inom socialdemokratin finns en gammal övertygelse att man ska hålla fast vid regeringsmakten. Men vilken makt har regeringen nu?

Den är bunden av Januariavtalet men också av de ekonomiska dogmer man själv hittat på och som förhindrar en långsiktig investeringspolitik, nödvändiga skattehöjningar och en förstärkning av välfärden.

Genom att Liberalerna och Centerpartiet inte ville ha regeringsansvar är de fria att agera i de frågor som inte bestämdes av överenskommelsen. De kan när de behagar samverka med de andra borgerliga partierna och skapa majoriteter mot regeringen.

Den socialdemokratiska regeringen dinglar som en marionett i de egna dogmernas, den borgerliga majoritetens och Januariavtalets trådar.

Partiledningen har heller inte försökt kompensera regeringens politiska svaghet genom att aktivera partiet. Socialdemokratin är som levande politisk rörelse starkt försvagad, ja negligerad, och partisekreteraren saknar både vilja och förmåga att hävda partiets intressen och utveckla politiken.

Partiprogrammet och löftena inför valet 2018 vilar tryggt i arkivet.

Socialdemokratin är inklämd mellan Sverigedemokraterna och den förstelnande nyliberala politik man försvurit sig till. Regeringen presiderar över ett samhälle som fungerar allt sämre.

Dagligen strömmar rapporterna emot oss, i stort som i smått: stora sjukhus kan inte operera på grund av brist på plasthandskar och förkläden, rättsväsendet fungerar allt långsammare, oavbrutna tågförseningar, katastrofberedskapen blir alltmer bräcklig och så vidare i långa rader – för att inte tala om de eviga problemen inom polisen, skolan och vården.

I grunden handlar det inte bara om brist på resurser utan snedvridande styrsystem, privatisering och konkurrensdyrkan. Sverige saknar i dag ett trovärdigt progressivt politiskt alternativ. Det är olycka för landet och en katastrof för socialdemokratin. När man nästa gång möter väljarna har man inget att säga.   

Jag kan bara se en möjlighet: riv sönder garnen, bryt upp detta ovärdiga och meningslösa regerande, förändra och förnya partiets politik och ledning.


Carl Tham, före detta statsråd (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.