KD, varför vill ni låsa fast kvinnor hemma?

S-ministrar: Ert nya vårdnadsbidrag är lika dåligt förslag som det gamla

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-11-08

Det vårdnadsbidrag som KD drev igenom och den moderatledda regeringen införde 2008 var ett misslyckande. Statistik visar att 91 procent av de som mottog bidraget var kvinnor, och en majoritet var utrikesfödda, skriver  Anna Ekström och Ardalan Shekarabi (S).

DEBATT. Det har under många år gjorts för lite för att på allvar stärka integrationen i Sverige, och det har blivit ett stort samhällsproblem. I Sverige ska alla som kan vara med och bidra. Att Kristdemokraterna i det läget föreslår att återinföra – och fördubbla – vårdnadsbidraget är både kontraproduktivt och oansvarigt.

Alla som kan jobba ska jobba – det är en rättvisefråga och en grundbult i ett jämställt land som Sverige. Därför behövs ett starkt samhälle som både ställer tydliga krav och erbjuder möjligheter till utbildning och arbete.

Ett nytt vårdnadsbidrag som KD föreslår skulle innebära att skattebetalarna får lägga miljarder varje år på att mammor ska stanna hemma med sina barn, i stället för att arbeta, samtidigt som deras barn stängs ute från det språkutvecklande arbetet i förskolan.

Det vårdnadsbidrag som partiet drev igenom och den moderatledda regeringen införde 2008 var ett misslyckande. Statistik visar att 91 procent av de som mottog bidraget var kvinnor, och en majoritet var utrikesfödda.

För att undvika kritik har KD nu paketerat om förslaget och kallar det nu för barnomsorgspeng. Men syftet är detsamma och frågan kvarstår: Varför fortsätter Kristdemokraterna med en politik som skulle låsa fast kvinnor, och särskilt kvinnor med utländsk bakgrund, i hemmet och låter skattebetalarna betala dyrt för det?

Svenska språket är nyckeln till integration. Vi ser en växande brist på arbetskraft i många branscher, inte minst inom välfärden, men utan kunskaper i svenska språket är det svårt att kunna ta de jobb som finns. Därför stärker regeringen kvaliteten i svenska för invandrare och förbättrar möjligheterna att läsa svenska i kombination med en yrkesutbildning.

Men vi behöver också göra allt för att barn tidigt ska lära sig svenska och få ett rikt ordförråd. Vi vet att förskolan har stor betydelse för barns språkutveckling och att den är särskilt viktig för barn som inte pratar svenska hemma. Därför satsar regeringen på att öka deltagandet i förskolan och utreder nu hur fler barn ska få möjlighet att gå i förskolan. Det står i skarp kontrast till förslaget om att ge skattepengar till föräldrar för att de ska ta hand om sina barn hela dagarna.

Nu behövs en integrationsoffensiv i Sverige. Den som får stanna i landet har ett ansvar att lära sig svenska och göra sig anställningsbar. Samtidigt behövs ett starkt samhälle som kan erbjuda insatser för att rusta människor med språkkunskaper och utbildning som leder till jobb.

Genom januariavtalet har vi en bred politisk enighet kring en lång rad insatser för bättre integration, bland annat ett intensivår med språkintensiva och yrkesnära insatser, förändringar i EBO (lagen om eget boende) och förbud mot nya religiösa friskolor.

I det starka samhället är vi alla med och bidrar. Alla som kan jobba ska jobba, både mammor och pappor. Alla barn som växer upp i Sverige ska lära sig det svenska språket. Det borde vara självklart även för Kristdemokraterna.

När det gäller synen på integration och kvinnors möjlighet till arbete och delaktighet finns en knivskarp skiljelinje i svensk politik. Medan regeringen och samarbetspartierna betonar individernas plikt och rätt att lära sig svenska, utbilda sig och skaffa sig en egen försörjning, kommer KD med förslag som leder till att utrikes födda kvinnor stannar hemma med bidrag. Det är inte politik som för utvecklingen framåt – inte för Sverige, inte för kvinnorna och inte för barnen.


Anna Ekström, utbildningsminister (S)
Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.