Mobbning kommer att kräva 50 barns liv i år

Debattörerna: Kommunerna och skolan måste ta sitt ansvar – agera nu

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2018-08-13 | Publicerad 2018-08-12

50 000 barn går just nu med växande ångestklump i magen över skolstarten. För ungefär 50 av dem kommer livsgnistan att stampas sönder och driva dem till självmord enligt samma statistik, skriver debattörerna.

DEBATT. Ensamhet är ett livshotande tillstånd. Därför gör vi människor det vi kan för att undvika att stötas ut ur gemenskapen. Ett effektivt skydd är att göra sig stark, beundrad och oumbärlig. En del försöker uppnå det, inte genom att lyfta sig själva, utan genom att sänka andra.

Enligt statistik från NASP (Nationellt Centrum för Suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa) utsätts varje dag över 50 000 barn och unga för mobbning.

50 000 barn går just nu med växande ångestklump i magen över skolstarten. För ungefär 50 av dem kommer livsgnistan att stampas sönder och driva dem till självmord enligt samma statistik. I år också.

Vi vet att det kommer att ske. Statistiken har sett likadan ut i många år. Det är hög tid att agera. Vi kan rädda de här barnens liv, om vi bara bestämmer oss för det.

Ett förebyggande arbete, som skolans styrdokument och lagar föreskriver, kan lösa mycket av skolans problem med mobbning. Kommunerna och de fristående skolornas ägare är huvudmän och de som har ansvar för att det finns tillräckligt med personal, att personalen har tillräckligt med arbetstid, utbildning och fortbildning för att utföra sitt arbete med barnen, samt att personalen följer alla lagar och styrdokument.

Lärarna måste, med andra ord, ges förutsättningar att ha tid att se och agera, och arbeta förebyggande i samverkan med vårdnadshavarna. Mobbning får inte reduceras till att bli fingerpekande om enskilda lärares icke-agerande.

Det krävs politisk vilja och systematiskt värdegrundsarbete för att hjälpa de mobbade barnen. Vi ser det därför som varje huvudmans uppgift att se till:

  • att skolan avsatt tid för att arbeta kring samtliga barns psykiska hälsa tillsammans med föräldrarna,
  • att varje elev, förälder och lärare själva kan välja en kontaktperson att meddela upptäckta kränkningar, ensamhet och mobbning till,
  • att en tydlig arbetsbeskrivning ska följa all skolpersonal för vilka uppgifter man själv ska utföra, och vid vilken gräns ärenden ska tas över av andra professioner,
  • att elevhälsa byggs ut och har som uppgift att ta vid där en lärares arbetsuppgifter tar slut,
  • att skolan har nära samarbete med lokala sociala myndigheter och polis för att ge rätt stöd till barn som tidigt signalerar problem.


Claes Jenninger, författare, lärare
Jiang Millington, riksdagskandidat Miljöpartiet de Gröna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln