Avgå, Anna Ekström – för vår skolas skull

Lärare: Hon försöker men motarbetas av Annie Lööf

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-01-08

Utbildningsminister Anna Ekström motarbetas konstant. Den främsta käpphästen heter Annie Lööf. Centerns idoga värnande av marknadsstyrningen där i princip vem som helst får driva skola har drivit frågan så långt att minsta lilla kritik mot etableringen av friskolor och vinster i välfärden möts av tillrättavisningar, skriver debattörerna.

DEBATT. Vi nåddes nyligen av nyheten att Italiens utbildningsminister avgår. Anledningen? Utbildningsministern anser sig inte kunna utföra sitt uppdrag med de resurser som ges till förfogande. Det här är en situation vi i Sverige i högsta grad kan relatera till.

Svensk skola har en världsunik situation. Tillika Italien är vår skola underfinansierad, men inte ens det räcker. Vår skola är dessutom marknadsstyrd. Det är därför Björklunds kärleksbarn till läroplan inte lyckats bryta segregeringen, Fridolins löfte om att fixa svenska skolan på 100 dagar aldrig infriades och varför Anna Ekström aldrig kommer kunna göra mer för svensk skola än att erbjuda ett nationellt mobilförbud och reformer utan finansiering.

Ingen kan klandra Ekström för att hon inte försöker. Anna Ekström har försökt ta ställning mot de aktiebolags drivna skolornas vinster, glädjebetyg och nu senast – att snittbetyg kan ses som en affärshemlighet.

Men hon motarbetas konstant. Den främsta käpphästen heter Annie Lööf. Centerns idoga värnande av marknadsstyrningen där i princip vem som helst får driva skola har drivit frågan så långt att minsta lilla kritik mot etableringen av friskolor och vinster i välfärden möts av tillrättavisningar. I det publika har Annie Lööf tillrättavisat Anna Ekström på Twitter när Anna Ekström beklagar sig över sin situation att inte få röra marknadsskolan.

Ja, enligt Lööf får utbildningsministern inte uttala sig om den överhuvudtaget. Det Lööf refererar till här är januariöverenskommelsen. Här är Ekströms primära dilemma. Hennes parti har kommit överens med C och L att inte ta i frågan om marknadsstyrningen. Detta för att få stöd till regeringsmakten. Denna enskilda punkt i överenskommelsen har kommit att visa sig fatal för den svenska skolan.

Anna Ekströms valmöjligheter är inte enbart begränsade, de är obefintliga. Svensk skola slits isär till följd av marknadsstyrningen men den ansvariga ministern tillåts inte agera för att lösa problemet. Problemet med marknadsstyrningen är att alla skolor, kommunala som fristående numera är marknadsutsatta och det finns ett kundförhållande mellan skola och elev/förälder.

Detta kundförhållande i kombination med skolpeng och fritt skolval gör att elever/föräldrar beter sig som kunder på en marknad och alla skolor konkurrerar om samma elever. Det ökar och cementerar skolsegregationen. Vi kan aldrig lösa problemet i svenska skolan om vi inte ändrar styrningen i grunden. Sverige är dessutom det enda land i världen där det är tillåtet att plocka ut vinst på skattemedel.

Marcus Larsson från Tankesmedjan Balans har tidigare gjort en bra liknelse om situationen svenska skolan befinner sig i: "När vi granskar marknadsskolan ser vi en oljetanker som i full fart är på väg i riktning mot en skärgårdsö. Men styrmannen får inte ändra kurs – för det har kaptenen lovat ett annat rederis ägare att inte göra."

Sverige som nation har inte råd att låta det här skolexperimentet fortgå. Det krävs en ordentlig, grundlig reform av vårt världsunika skolsystem. Vi kan inte ha andra rederier som beslutar riktningen vår båt ska ta när vi som känner till terrängen vet att vi kommer gå på grund.

Anna Ekström är en skicklig och omtyckt politiker. Under andra omständigheter kunde hon ha varit den som vände den svenska skolan. Men nu bör Anna Ekström se situationen för vad den är, ta inspiration från integriteten uppvisad av Italiens utbildningsminister och avgå. För skolans skull.


Alexander Skytte, lärare
Linnea Lindquist, rektor


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.