Las drabbar unga, oavsett prestation

Slutreplik från Timbros Siri Steijer om arbetsrätten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-11-15

Trygghet bör inte skapas av antal år på en arbetsplats, utan av kompetens och prestation, skriver debattören Siri Steijer.

SLUTREPLIK. Att Sveriges ingenjörers Camilla Frankelius svarar på min debattartikel om Las är inte förvånande. Det var bland annat hon som förstörde förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv och PTK om ett nytt omställningsavtal för 850 000 privatanställda tjänstemän.

Övriga förbund gick med på villkoren, eftersom de insåg den större trygghet omställningsavtalen skulle innebära, med mer pengar för kompetensutveckling för uppsagda och sjukskrivna. Men Sveriges ingenjörer ville hellre ha avgångsvederlag än vidareutbildning. Som tidigare finansminister Anders Borg skrev på Facebook härom veckan, ville förbundet hellre ge sina medlemmar “ett hus på Gotland” för sin forna arbetsgivares pengar. Detta eftersom de räknade med att medlemmarna inte skulle stå arbetslösa särskilt länge.

Naturligtvis fungerar det inte att olika tjänstemän har olika turordningsregler på samma arbetsplats. Fackförbundet låste därmed förhandlingarna mellan parterna, till de övriga fackförbundens stora förtret.

I en intervju med Lag och Avtal beklagade TCO-förbundet Unionens förhandlingschef Niklas Hjert beteendet och konstaterade att omställningsavtalen varit en stor möjlighet att öka tryggheten för tjänstemännen. ”Digitaliseringen som rullar in över oss kommer att slå ut många tjänstemannajobb. Då behövs kompetensutveckling”, kommenterade han.

Även om ”ett hus på Gotland” för någon annans pengar är lockande, så är det märkligt att ett förbund som organiserar ingenjörer är så bakåtsträvande. Trygghet bör på en modern arbetsmarknad inte baseras på antal år på en arbetsplats, utan på kompetens och prestation. Dagens turordningsregler drabbar naturligtvis även nyligen anställda ingenjörer, som oavsett prestation måste lämna först vid arbetsbrist.

Alliansen bör inte bry sig om dessa fackpampar, som hellre vill att medlemmarna får ett gratis fritidshus än hjälpa arbetslösa in på arbetsmarknaden och de som riskerar arbetslöshet till kompetensutveckling. Den som avskaffar Las står upp för dem som anstränger sig, för småföretagen och för de allra mest utsatta i samhället.


Siri Steijer, programansvarig arbetsmarknadsfrågor på Timbro


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.