Nu är det vi som sätter dagordningen – inte SD

Vänsterpartiet: Oklok väg att koppla oss samman med Sverigedemokraterna, Dinamarca

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-01-28 | Publicerad 2020-01-27

Det är när Vänsterpartiet utnyttjar sin vågmästarroll och debatten handlar om välfärd och jämlikhet som SD förlorar möjligheten att sätta dagordningen –  och blir irrelevant, skriver Hanna Gedin.

DEBATT. Vänsterpartiet har precis pressat fram flera miljarder extra till en välfärd i kris. Vi har stoppat kaosprivatiseringen av Arbetsförmedlingen och begränsat EU-avgiften.

Regeringen tycker inte om att vi tvingat fram sådan vänsterpolitik och har svarat med att desperat försöka koppla samman oss med SD.

Nu för Rossana Dinamarca fram liknande argument. Hon vill att Vänsterpartiet ska sluta arbeta för att få genomslag för sin egen politik i riksdagen i lägen där politiken riskerar att få stöd av SD. Jag välkomnar strategidiskussionen men tror att det vore en oklok väg.

Vänsterpartiet gick till val på en tydlig vänsterpolitik och på löftet att försöka se till att högern och SD inte fick makten i Sverige. När vi för ett år sedan såg till att Stefan Löfven blev statsminister höll vi det löftet. Vi gjorde samtidigt klart att vi kommer att bekämpa högerpolitiken som är inbyggd i januariavtalet.

Vi blev lovade att våra jämlikhetsreformer från tidigare skulle bli kvar, redan där bröts alltså försöket att utestänga oss från inflytande.

Alternativet till Löfven var aldrig nyval. Det absolut troligaste alternativet var en blåbrun Kristerssonregering som hade gett SD avgörande politiskt inflytande. Den hade bedrivit en ännu mer brutal högerpolitik, helt struntat i klimatet och SD:s inflytande hade gett ett mer rasistiskt samhällsklimat. Det avstyrde vi.

Med regeringen Löfven kan vi påverka politiken, det hade vi inte kunnat göra med en blåbrun regering.

Vi är beredda att förhandla med alla partier utom SD och vi sätter press på regeringen. Vi gör det i protesterna mot nedskärningar, privatiseringar och försämrad anställningstrygghet. Vi gör det i riksdagen.

Precis som vi lovade väljarna inför valet 2018 – Vänsterpartiet är alltid redo att förhandla och göra uppgörelser i enskilda sakfrågor, även med borgerliga partier, men bara om det gör Sverige till ett mer rättvist och jämlikt land.

Så har vi nått våra framgångar om extra miljarder till välfärden och mot kaosprivatiseringen av Arbetsförmedlingen. Vi kommer att stoppa marknadshyror och försämringar av anställningstryggheten.

Om vi skulle avstå från detta av rädsla för att SD ska rösta på våra förslag så skulle vänsterns oppositionsröst tystna. Vänsterpartiet skulle bli ett oförargligt lydparti till regeringen. Det vore helt orimligt. Vi är ett politiskt parti som vill förändra samhället.

Inget annat parti slutar lägga fram sin egen politik för att SD sitter i Riksdagen. 2012 fick till exempel Socialdemokraterna stöd av SD i sitt misstroendehot mot Ulf Kristersson, som då var socialförsäkringsminister.

I stället för att vi lägger fram vänsterpolitik som ger mer pengar till välfärden och stoppar privatiseringar så vill Dinamarca ha ett nyval. Men ett nyval kan det bara bli om även SD röstar med oss för att avsätta regeringen. Precis det som Dinamarca säger att hon vill undvika.

Vänsterpartiet kommer aldrig att bidra till att normalisera SD. Alla vet att vi är varandras motpoler och till skillnad från andra partier anpassar vi inte vår politik efter SD.

Tvärtom är det tydligt att det är när Vänsterpartiet utnyttjar sin vågmästarroll och debatten handlar om välfärd och jämlikhet som SD förlorar möjligheten att sätta dagordningen och blir irrelevant i den politiska diskussionen.

Vi tänker öka kritiken från vänster, både i och utanför riksdagen. Vi har en tydlig strategi för att hålla SD borta från makten, förhindra januariavtalets högerpolitik och vända samhällsdebatten. En sådan strategi kräver ett Vänsterparti med gott självförtroende.


Hanna Gedin, biträdande partisekreterare (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.