Vi är muslimer – inte terrorister

Debattören: Jag och mina bröder och systrar blir ständigt ifrågasatta

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-04-20

Efter terrorattentatet på Drottninggatan den 7 april, samlades tusentals människor vid brottsplatsen för att visa sitt stöd för offren genom att exempelvis skriva en hälsning.

DEBATT. När fredagens terrorattack inträffade var jag som många andra på väg hem från jobbet genom stan. I tumultet som utbröt sökte jag tillflykt inne på ett kafé. Där fanns förutom jag, hijab-bärande kvinnor och i samtalen mellan alla oss som sökt skydd sade någon, till synes en icke-muslim som uppfattade oss som fredliga muslimer, att vi borde överväga att konvertera till en fredligare religion än islam.

Vi möts av islamofobi i våra bostadsområden, på våra lärosäten, på våra arbetsplatser och som vi nyligen sett är vi också slagträn i politiska debatter runt om i Europa och USA. Islams religiösa dimension betonar vikten av mänskligt liv och majoriteten av alla muslimer runtom i världen avvisar därför helt de tolkningar som gjorts av till exempel Wahhabiter och den islamiska republiken Iran.

Min förhoppning är att svensk media tar sitt ansvar i nyhetsrapporteringen och frångår att fokusera på den muslimska minoritet som islamistiska terrorister utgör och istället på ett balanserat sätt rapporterar om konsekvenserna av deras dagordning för muslimer och dessa muslimers ständiga försök till att fördöma deras attacker.

Exempelvis publicerade muslimska lärda ett gemensamt brev till Islamiska Statens ledare Al-Baghdadi. I brevet fördömer de den militanta gruppens handlingar och vederlägger gruppens hela ideologi genom omfattande citat från Koranen, profeten Muhammed och inlägg om islamisk historia.

Tyvärr fick aktionen ingen större medial uppmärksamhet. Dessutom rapporterats det nyligen att upp mot en halv miljon muslimer givit blod för att bidra till hjälparbetet efter söndagens terrorattentat mot kristna kopter i Egypten.

Vidare, trots att muslimer världen över delar samma livsåskådning är det ett ytterst centralt faktum i diskussionerna om reformation inom islam, att olika imamer gör olika tolkningar av de heliga skrifterna. Jag är själv troende muslim och jag är väl medveten om att de flesta imamer inte delar mitt synsätt på till exempel hbtq-rättigheter vilket jag å min sida accepterar fullt ut.

Likväl är jag del av det ”muslimska ansvaret” både inom islam och som ansikte utåt.

I kölvattnet av de fruktansvärda händelserna i Stockholm är det därför centralt att återigen hamra in det faktum att muslimska terrorister endast representerar en marginell del av muslimerna som helhet och att de framförallt är terrorister.

För att minska de muslimska terroristernas koppling till islam bör vi arbeta med att föra en dialog där vi återigen fokuserar på de skillnader som finns inom religionen. Precis som jag antytt finns det skillnader och med tanke på att 1,7 miljarder människor kan identifiera sig som muslimer är det omöjligt att skillnader, även extrema sådana, inte kommer fortsätta existera. Det är i den andan det rätta namnet – islamistiska terrorister – bör användas och vi bör vara konsekventa med att upprätthålla rätt ordval och inte slarvigt tala om gruppen muslimer!

Nu ber jag för dem som förlorade livet, dem som skadats och för hela Sverige. Jag ber för alla de miljoner muslimer runt om i världen, inklusive hundratusentals muslimer i Sverige, som kommer beläggas med en kollektiv skuld för attacken som – än en gång – utfördes i islams namn.

Västerländska muslimer är – och känner sig – ständigt ifrågasatta gällande sin lojalitet mot det land de lever. Vi förväntas be om ursäkt för fruktansvärda handlingar som en liten grupp utför trots att vi helt saknar koppling till dessa handlingar och trots att de helt strider mot grundläggande islamska principer.

Till mina muslimska bröder och systrar i Sverige; jag vet att jag inte för allas talan eller representerar er alla. Vi har i lika stor utsträckning som andra olikheter mellan oss. Men jag hoppas ni förblir starka i er tro. Även om vi inte bör försvara oss eller vår tro från att förknippas med den brutala attacken som genomfördes i älskade Stockholm kan våra positiva åtgärder och vår kollektiva styrka spela roll för att majoritetssamhället ska ändra syn på muslimer som grupp nu. Om ni liksom jag inte upplever att ni representerats i det politiska livet och att de som anses representera gruppen muslimer inte representerar er: engagera er. Bidra till en progressiv utveckling och bidra till att förändra majoritetssamhällets kluvna bild av islam och av oss muslimer. Bidra till att skapa en mer diversifierad bild av vilka vi är!


Akbar Abdul Rasul, reformistisk muslim och statsvetare


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.