Vi på SVT gör allt för att vara opartiska

Hanna Stjärne, vd: Däremot viker vi oss inte för kritik som enbart är effektsökande

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2018-12-21 | Publicerad 2018-12-16

Tiderna vi lever i gör den över 60 år gamla idén om en television i allmänhetens tjänst mer aktuell än någonsin tidigare, skriver Hanna Stjärne.

DEBATT. SVT engagerar. Det har blivit extra tydligt efter att beslut om ny finansiering av public service via skattsedeln klubbades igenom i riksdagen för några veckor sedan. Det är förståeligt, i stort sett alla i Sverige har någon typ av relation till SVT. Uppemot 9 av 10 tar del av något från SVT varje vecka.

Jag har läst många kommentarer från människor runt om i Sverige de senaste veckorna. Många tycker att det är ett mer rättvist system när alla får vara med och betala och att det är bra att det blir nästan halva priset för ensamhushåll. Många betonar att public service är viktigt för demokratin och är gärna med och betalar.

Men beslutet väcker också kritiska frågor. Varför ska jag tvingas betala för något jag inte vill ha? Jag uppfattar SVT som partiskt, och varför ska jag betala för Melodifestivalen? Jag ska försöka att ge min syn på saken.

Varför är public service viktigt? Jo, för att det stärker samhället och demokratin.

I den utredning som ligger till grund för beslutet om ny finansiering talas det om att public service är en ”demokratisk, kollektiv nyttighet som gynnar alla i Sverige oavsett om man betalar eller inte”.

Och forskning har visat just detta – i länder med starkt public service är allmänheten mer kunnig om politik och samhälle än i länder med mer kommersialiserade mediesystem.

Det handlar både om att du ska ha glädje och nytta som individ, och om att det ska stärka samhället som helhet. För att en demokrati ska fungera behövs granskande journalister och program från hela landet och någon att vända sig till för saklig och opartisk information när samhället sätts på prov.

Kan man lita på att SVT är opartiskt?

Ja, man kan lita på att vi på SVT alltid jobbar för att vara så opartiska som möjligt. Jag har ett favoritcitat som handlar om journalistik och det kommer från Carl Bernstein, en av journalisterna bakom Watergate-avslöjandet. Han säger att journalistik handlar om att söka ”the best obtainable version of the truth”.  För det är just detta det handlar om. Det ärliga uppsåtet att med oberoende journalistik som metod komma så nära sanningen som möjligt.

Ofta når vi hela vägen fram, ibland lyckas vi inte fullt ut. Då ska vi berätta om felet och rätta till. Här är en viktig sortering att göra – korrigera när vi gjort misstag, men inte vika oss för kritik som enbart är effektsökande.

Varför ska jag betala för underhållningsprogram?

SVT:s vision är att bidra till ett Sverige där alla är mer nyfikna och insatta. Vårt utbud ska gå i linje med visionen.

Just frågan om underhållningen får jag då och då. Då brukar jag svara: för att nå visionen är det breda uppdraget oumbärligt.

Det behövs stora program som skapar sammanhållning och kollektiva minnen som ”Melodifestivalen” eller ”På Spåret” som gör fredagsunderhållning i klassisk folkbildaranda för miljoner svenskar på ett lättsamt sätt. Annars riskerar public service att bli ett marginaliserat elitprojekt, en angelägenhet bara för några med särskilda intressen.

Vi ska spegla hela landet även genom underhållning av hög kvalitet. Och vi ska göra det utifrån det unika uppdrag som SVT har att vara till för alla och vara oberoende från kommersiella och politiska intressen. 

Den nya finansieringsformen gör det ännu viktigare att vara hela Sveriges television. Det är upp till oss att leverera nytta för alla – både den kollektiva och för dig som individ.

Och tiderna vi lever i gör den över 60 år gamla idén om en television i allmänhetens tjänst mer aktuell än någonsin tidigare.


Hanna Stjärne, vd SVT


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här