Jämställdhet kräver ibland en puff utifrån

Replik till Emma Tiger om mammor som tvingas tillbaka till jobbet för tidigt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-10-16

Elin Helander: Vi behöver fler kvinnor som tar plats på arbetsplatser och i maktpositioner för att även där bidrar till att samhällets utveckling går framåt och till det bättre.

DEBATT. Emma Tiger skriver att regeringen inte ska lägga sig i hur föräldrar delar upp föräldraledigheten, utan att vi själva vet vad som är bäst. Dock är exemplen som visar på motsatsen många. Ibland behövs en liten puff utifrån för att vi ska uppnå jämställdhet.

Människan är inte bra på att fatta beslut. Inte minst forskaren Richard Thaler, som i veckan fick ekonomipriset till Alfred Nobels minne, har i forskningsstudier under de senaste decennierna påvisat detta. Vi trillar lätt dit i tankefällor som gör att vi tar dåliga beslut, att vi tänker för kortsiktigt har svårt att se vilka beslut som är bra för oss på lång sikt.

Ett vanligt argument till att kvinnor stannar hemma mer än mannen i heteroförhållanden är att mannen har högre lön och att det således blir bättre för familjens ekonomi om kvinnan är hemma mer. Men en kartläggning genomförd av Försäkringskassan visar att även när kvinnan tjänar mest så tilldelas hon fortfarande hemma-rollen.

Människan är ett flockdjur och vi gör som andra gör. Våra beteenden påverkas av hur folk runt omkring oss beter sig. Det är viktigt att vi genom yttre påverkan lyckas förändra gammalmodiga normer i samhället. Vi tyckte förr att det var normalt att aga barn, något som idag är otänkbart. Genom reglering via lagen har vi förändrat detta beteende, och det finns fler kvar att förändra.

Utanför varje familjs husväggar finns det ett samhälle som också behöver tas om hand om.

Vi behöver fler kvinnor som tar plats på arbetsplatser och i maktpositioner för att även där bidrar till att samhällets utveckling går framåt och till det bättre.

En av de finaste sakerna vi kan ge våra barn är att kämpa för att de ska få växa upp i ett mer jämställt samhälle än generationen innan. Ett samhälle där våra döttrar inte behöver oroa sig för att utsättas för våld i sitt eget hem av sin partner. Ett samhälle där våra döttrar ges samma karriärmöjligheter som sina bröder.

En oroande utveckling dock är den stigande sjukskrivningen på grund av utbrändhet av unga kvinnor som Emma Tiger belyser. Men problematiken bör inte adresseras genom att kvinnor lönearbetar mindre.

För att kvinnor ska kunna välja att både ha familj och vara aktiva i arbetslivet behöver partnern till kvinnan ta sitt ansvar. Bakom varje framgångsrik kvinna står en jämställd partner. Och ibland kan en liten puff utifrån vara just det som behövs för att detta ska ske.


Elin Helander, författare till ”Hjärnkoll på pengarna” och forskningsansvarig på sparappen Dreams


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.