Alla borde se på ”Skam” – och lära sig

Debattörerna: De som verkligen behöver serien, tittar inte på den

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-04-22

Dagens debattörer tycker att fler bör se succéserien ”Skam”.

DEBATT. Detta är både en glädje- och en sorgetid. Den fjärde och, sorgligt nog, sista säsongen av ”Skam” just har haft premiär.

Inte många kan ha missat Skamhysterin, det är den mest omtalade, omskrivna och omdebatterade serien på länge, och till dessutom så är den norsk, hva skjer egentli?

Svaret är att det finns extremt stor anledning till att en norsk serie som ”Skam” är det mest populära innehållet som någonsin sänts på Sveriges television. Den är kort sagt genialisk, och den krossar fördomar. 500 000 svenskar är den genomsnittliga veckopubliken och över 20 000 miljoner klick har satt igång avsnitten på SVT Play.

Men när ett mästerverk som ”Skam” kommer så bör man inte bedöma serien utifrån hur många som sett den, utan utifrån hur många som inte sett den. Det finns ett före och efter ”Skam” och alla är bättre människor efter.

För det största problemet är inte att de flesta inte har sett ”Skam”, det största problemet är att de som verkligen, verkligen skulle behöva se serien vägrar. De som har ett extra stort behov av att lära sig förstå andra åldrar, kulturer, religioner, sexualiteter och kön dissar den för att den är töntig, syndig, pinsam eller bara töntigt tonårstrams.

Ni som faller in i någon av de här kategorierna behöver verkligen sätta er framför datorn och se ”Skam” i dag.

Börja med fjärde säsongen, första, sjuttonde avsnittet eller vad som helst, det spelar ingen roll:

Föräldrar

Visst kan vi tycka att det är ganska tröttsamt att det bara är vuxna som uttalar sig om ”Skam” i en massa inlägg och vi har ingen som helst lust att kolla på premiäravsnittet (eller något annat avsnitt heller för den delen) tillsammans med våra föräldrar. Men det finns verkligen hur mycket som helst ni kan lära er om hur det är att vara ung i dag. Ni kan fatta varför vi konstant sitter med mobilen och förstå att en jättestor del av vårt umgänge sker där, vi är sociala när vi kollar mobilen, bara inte sociala mot er:)

Heterosexuella killar

Enligt vår egen erfarenhet, högst ovetenskapligt men ändå, är det få straighta killar som ser ”Skam”. Heterokillarna i våra skolor tycker att den är töntig, utan att ha sett den ska tilläggas. Men om de vågade så skulle det kunna ge dem en inblick i hur det är att vara tjej eller gay och troligtvis en bättre aning om hur man kan uppföra sig mot andra. Det skulle förmodligen även göra det lite lättare att förstå och prata om sina egna problem som kille. Så kanske ni kan lära er att slappna av lite.

Pensionärer

De äldsta i samhället har kanske svårast att förstå oss ungdomar och den värld vi lever i. Vi har genom hela skolgången lärt oss en hel del om den värld ni kommer ifrån nu är ni välkomna att skaffa er en bild av vår. Vi har båda samma och helt olika utmaningar.

Alla

Den sista säsongen handlar om Sana, en muslimsk tjej. Personer från andra kulturer och religioner blir hela tiden proppade med vår kultur, vilket visas briljant i de klipp som släppts på norska tv:s site tidigare i veckan (här kan ni följa allt som utspelar sig i serien i realtid, sms-konversationer, allt).

Nu är det hög tid att alla som inte har erfarenhet att leva med två kulturer samtidigt får det, och vi som har det får för första gången se någon annan, som vi kan identifiera oss med, kämpa med det i en serie som är något av det bästa som skapats.


Sofia Katrén, Stockholms internationella restaurangskola, årskurs 1, ungdom i Mentor Sverige
Benedicta Essien, Hökarängsskolan, klass 9, ungdom i Mentor Sverige


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln