Marknadshyror ihop med åtgärder rätt väg

Slutreplik från Roland Andersson om bostadsmarknaden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-03-20

I de tre storstäderna står en miljon i bostadsköerna. De som är utan kötid får i Stockholm vänta tio till tjugo år får att få en hyresrätt. Är det jämlikt? Slutreplik från Roland Andersson.

SLUTREPLIK. Sandro Scocco och Per Lindberg (S och L), Bostad 2030, har invändningar mot min artikel ”Varför blundar ni för bostadsbristen?”.

För det första menar de att med marknadshyror blir det bostadsojämlikt, eftersom plånboken bestämmer var man bor.

Hur är det då med hyresregleringen? I de tre storstäderna står en miljon i bostadsköerna. De som är utan kötid får i Stockholm vänta tio till tjugo år får att få en hyresrätt.

Utan kapital är de utlämnade till den dyra och osäkra andrahandsuthyrningen, ett exempel på en bostadsojämlikhet.  

Ett annat exempel som jag skriver om är en välbeställd familj på Söder som genom hyresregleringen gynnas med en subvention på 100 000 kronor årligen för sin hyresrätt. Familjen på Kungsholmen som jag också skriver om fick 8 miljoner för sin ombildade hyresrätt, en vinst på fem miljoner.

Vad ska vi med en hyresreglering som förvärrar den ojämlikhet som redan finns? S och L undviker att kommentera dessa exempel på hur redan välbeställda gynnas av hyresregleringen och hur andra missgynnas.

För det andra har S och L svårt att se poängen med att bostadsytor frigörs i innerstan genom att marknadshyror införs. Familjen på Söder i mitt exempel betalar 12 000 i månaden för 160 kvadratmeter. Med marknadshyra skulle de betala 20 000 kronor.

Eftersom barnen är utflugna skulle de klara sig bra på halva boytan, 80 kvadratmeter, för 10 000 kronor. Det skulle ge utrymme för ytterligare en familj som för andra halvan betalar samma belopp.

Marknadshyror bör inte införas enbart för nybyggda hyresrätter som i Januariavtalet. Det kan ge chockhöjda hyror på fel ställen, i förorterna.

Marknadshyror bör införas för hela beståndet samtidigt som politikerna vidtar kompenserande åtgärder såsom:

  • Folk med låga inkomster bör få generösa bostadsbidrag.
  • En viss hyreshöjningsskatt bör införas.
  • En övergångstid krävs för att folk ska få tid att anpassa sitt boende efter behov och plånbok. S och L undviker att kommentera förslagen.

S och L framhåller Bostad 2030:s lösning som de medverkat till: ett nytt miljonprogram med statliga subventioner till bostadsbyggandet. Det blir dacapo på ett oerhört kostsamt och misslyckat bostadsförsörjningsprogram.

Subventionerna bidrog till en allvarlig finanskris i börja på 1990-talet. Bostadsköerna har bara blivit längre och längre. Spåren förskräcka efter detta fiasko till bostadspolitik.

På Google finner man att Delegationen för Bostad 2030 gör anspråk på att vara en ”oberoende” utredning. Vem gav uppdraget och vem bekostade det? Hyresgästföreningen! Föreningen som vill bevara hyresregleringen för rätten att ta ut avgifter av hyresgästerna.

Dess vd Marie Linder stod med en megafon utanför Socialdemokraternas stämma i Västerås före valet 2018 och kampanjade för att inga marknadshyror ska införas.  Så var det med Bostad 2030:s oberoende. Scoccos och Lindbergs pennor är i Hyresgästföreningens sold.


Roland Andersson, professor emeritus, Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här