Varför så fixerad vid kärnfamiljen, Åkesson?

Kadir Kasirga: Äntligen har vi en föräldraförsäkring för alla, men SD säger nej

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-08-07 | Publicerad 2019-07-28

Varför motsätter sig ett parti förenklingar som möjliggör en bredare jämställdhet, jämställdhet mellan familjer och som dessutom gynnar kvinnors arbetsliv och blivande pension? Som förenklar för familjer som inte utgör en typisk kärnfamilj. Varför röstar man nej till det? skriver Kadir Kasirga (S).

DEBATT. Sverige ligger i framkant när det kommer till föräldraförsäkringen och vi är ett gott föredöme för många andra länder. En av orsakerna är att vi vågar använda oss av de politiska verktyg som vi har och är inte rädda för att modernisera och följa utvecklingen i samhället.

Samhället utvecklas ständigt, och med det förändras synen på föräldraskap, familj, kön och barnets rättigheter i familjen. Lagstiftningen måste också hänga med. Vi är stolta över de steg vår feministiska regering har tagit för att skapa lika förutsättningar för alla, oavsett val av partner och familjekonstellation.

I dag finns många olika sorters familjer här. Sverige är fullt av bonusbarn, varannan vecka föräldrar, kärn- och stjärnfamiljer. Stjärnfamiljer har blivit allt vanligare. Var femte barn växer upp i dag i en annan familjekonstellation än kärnfamiljer bestående av biologisk mamma, pappa och barn. Därför moderniserar vi Socialdemokrater nu den snart 50 år gamla föräldraförsäkringen efter det moderna samhällets behov, verklighet och krav.

Sedan den 1 juli nu i år kan föräldrar överföra en eller flera av sina föräldradagar till sin sambo. De nya reglerna förenklar också uppdelningen av föräldradagar för samkönade par som har gått igenom insemination utomlands.

Den nya lagen innebär att förälderns sambo också likställs med en förälder. Man kan numera överlåta dagar som inte är reserverade för en själv till sin livskamrat. En föräldraförsäkring må låta trist men det är en av våra viktigaste lagar i praktiken som bidrar till att antingen bygga eller rasera jämställdheten inom hemmet. Vi vill stärka den och därmed öka jämställdheten.

Alla är inte gifta som skaffar barn tillsammans och många barn lever också tillsammans med en vårdnadshavare och en ny bonusförälder. Det är många bonusföräldrar som i praktiken kan jämställas med en vårdnadshavare när det kommer till omtanke och omsorg för barnet. Det är därför också viktigt att inom familjen kunna överlåta föräldradagar till en som lever tillsammans med barnet och som har en föräldraroll även om hen inte är vårdnadshavare i laga mening.

Med den lagändringen som gäller nu från och med 1 juli vill vi synliggöra att det finns olika familjekonstellationer och därmed underlätta för alla våra familjer.

Det är socialdemokratisk politik, som ser behoven och som arbetar systematiskt för att göra det bra för fler.

När frågan debatterades och beslutades i riksdagen röstade en stor majoritet för de nya förenklingarna. Men inte SD, de röstade nej till förbättringarna. Detta ställningstagande väcker självklart frågan om inte SD ser stjärnfamiljer som jämbördiga med kärnfamiljer? Många gånger har vi har hört Jimmie Åkessons vurmande för kärnfamiljen som ett normideal för samhället. Ett extremt konservativt tankesätt som inte motsvarar det samhälle vi vill leva i år 2019.

Varför motsätter sig ett parti förenklingar som möjliggör en bredare jämställdhet, jämställdhet mellan familjer och som dessutom gynnar kvinnors arbetsliv och blivande pension? Som förenklar för familjer som inte utgör en typisk kärnfamilj. Varför röstar man nej till det?

För 50 år sedan startades de första Pride-festivalerna för rätten att vara sig själv efter Stonewallupproret i Greenwich Village, New York. De kommande dagarna kommer regnbågens färger och flaggor pryda Stockholm för att påminna oss om att kampen för alla människors lika värde fortgår.

En kamp som är vår gemensamma.

När föräldraförsäkringen utformades var det utifrån idén att kärnfamiljen var idealet. Därför är vi i dag glada över de nya förändringarna i föräldraförsäkringen som synliggör och underlättar för fler familjekonstellationer.

En modern föräldraförsäkring som är utformad med barnets bästa i fokus. Och låt oss fortsätta att vara just detta föredöme som också står upp för barnens rätt till en rättvis, jämlik och god start i livet.

För det har varenda unge rätt till. Och sådant röstar man inte nej till.

Kadir Kasirga, riksdagsledamot och ledamot i socialförsäkringsutskottet (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

PODD Historien om hur Priderörelsen föddes som en protest mot polistrakasserier
 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Läs hela debatten här