Samtyckeslagen är moralisk populism

Alexander Bard och Josefin Utas: Därför kommer den inte att fungera

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-04-07

Trots att flera tunga instanser dömt ut förslaget till den nya samtyckeslagen, vill flera partier gå vidare och införa den. Det är både häpnadsväckande och en plakatpolitik som inte kommer fungera, skriver debattörerna.

DEBATT. ”Ett historiskt ögonblick” kallade statsminister Stefan Löfven det när regeringen före jul presenterade förslaget till ny samtyckeslag. Historiskt kanske, men inte i positiv bemärkelse. Lagen kommer att göra Sverige kallare och unga människor räddare för att söka kontakt och kärlek; en dyster utveckling.

Lagförslaget innebär att för att sexuellt umgänge inte ska vara brottsligt måste man ha inhämtat motpartens ”samtycke”. En självklar moralisk princip i ett land som Sverige, men moral är inte direkt översättningsbar till fungerande lag.

Regeringens förslag har nu granskats av Lagrådet som dömde ut det, bland annat eftersom lagen inte beskriver vad som faktiskt är olagligt. Advokatsamfundet är lika kritiskt.

Trots detta har regeringen nu gått vidare med att lägga fram ett förslag inför riksdagen.

Att ”världens första feministiska regering” är stressad inför valet och måste hasta fram synbart feministisk politik kan vi förstå.

Mer häpnadsväckande är det att enigheten i riksdagen är så stor om att denna lag ska inrättas, trots att de sakkunniga avråder. I populistisk anda kör alltså majoriteten politiker på med en lag som inte kommer att fungera.

Vid sidan om den starka juridiska kritiken finns viktiga mänskliga aspekter på lagen. Självklart ska våld, utnyttjande eller trakasserier försöka förhindras, men hur detta görs spelar också roll för resultatet.

Förslaget till samtyckeslag bygger på en förenklad syn på kärlek och relationer. Intimitet och sex är inte bara en fysisk aktivitet eller rekreation. Det är en djupt mänsklig drift som inte låter sig, och inte heller ska, reduceras till ett kontrakt eller en fråga om på och av.

Sökandet efter relationer och närhet till andra är en viktig del av våra liv. Vi vet inte alltid på förhand vad vi vill eller hur vi känner inför något. Vi upptäcker nya sidor hos både oss själva och andra. Det är så vi utvecklas och växer som människor. Ofta är det också olikhet vi söker.

Om värderingar om över- och underordning dras för långt, läggs en våt filt över samspelet mellan människor.

Då blir sökandet efter relationer och kärlek något som lätt fylls av skam och skuld. Det skadar oss och leder till ett osunt och omänskligt samhällsklimat.

Vårt sökande efter närhet och partners behöver få präglas av nyfikenhet, öppenhet och ödmjukhet. Särskilt känsligt är detta hos unga människor som håller på att öva sig i hur mänskliga relationer fungerar. Det lagen kommer att göra är att skapa mer osäkerhet och rädsla i de ungas liv. 

Det som skapar ett bättre samhälle och välmående människor är inte dysfunktionell plakatpolitik.

Sexuellt tvång är redan i dag olagligt. Överhuvudtaget förutsätts samtycke och frivillighet för alla mänskliga relationer i ett demokratiskt samhälle. Denna samtyckeslag hindrar ingen våldtäktsman som med berått mod tvingar någon till sex. I stället handlar det om ett önsketänkande om människors sexualitet, en form av moralism, som inte borde ligga till grund för skarpa lagförslag.

Lagar kommer aldrig att helt kunna radera ut alla gråzoner i umgänget mellan människor. Det går inte att lagstifta bort komplexiteten hos människan som biologisk varelse.

Sex ska vara stort och viktigt – inte ett skamfyllt minfält.


Josefin Utas, jämställdhetspolitisk talesperson Medborgerlig Samling
Alexander Bard, filosof och medlem i Medborgerlig Samling


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln