Problemet – att läkare kan fuska med sjukintyg

Replik från Eva Grundelius om Försäkringskassans hårdare regler

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-06-19 | Publicerad 2018-06-05

Patienten kan åtalas om hen ljuger eller undanhåller något väsentligt i sin ansökan om sjukpenning. Det är rimligt att liknande krav ställs på läkarna, skriver Eva Grundelius.

DEBATT. Huvudproblemet när människor söker om sjukpenning är att det finns läkare som fuskar med intygandet – och det går inte att komma åt med dagens lagstiftning.

Robert Sjunnebo och Tom Aspengren vid LO-TCO Rättsskydd klagar över att Försäkringskassan tror att patienter ljuger om sin psykiska ohälsa. Men det är inte det avgörande problemet. Det är att Försäkringskassan misstror även läkarna.

Det kan den göra eftersom vi saknar en lag som kräver att läkare ska intyga på heder och samvete, när de bedömer om patientens arbetsförmåga är nedsatt på grund av sjukdom.

Riksrevisionen avslöjade nyligen i en rapport att läkare i primärvården gör läkarintyg för patienter med psykisk ohälsa – som de aldrig tidigare har träffat – på 15–30 minuter. På så kort tid kan man inte göra ett väl underbyggt intyg. Min erfarenhet är att det krävs 2–4 timmars arbete för en erfaren läkare, när patienten är ny.

Vårdgivaren och verksamhetschefen ska kvalitetssäkra hur läkarintyg utfärdas, men den föreskriften är inte tillräckligt skarp (2 kap. SOSFS 2005:29). När jag insjuknade i utmattningssyndrom våren 2017 mötte jag tre läkare som inte gjorde relevanta undersökningar och skrev felaktiga intyg. Jag polisanmälde, men fick till svar att läkarna inte begår något brott som faller under allmänt åtal.

Patienten kan åtalas om hen ljuger eller undanhåller något väsentligt i sin ansökan om sjukpenning. Det är rimligt att liknande krav ställs på läkarna. Alla parter behöver kunna lita på att det som står i ett läkarintyg är sant.


Eva Grundelius, kommunikationskonsult och patient med utmattningssyndrom som inte fått komma in i sjukförsäkringen, klient hos LO-TCO Rättsskydd


Artikeln är en replik. Läs hela debatten här


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.