Vem tror Stefan Löfven han lurar?

Moderaterna: Låter Mp och C diktera villkoren för svensk invandring

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-10-14

Det är närmast tragikomiskt att följa regeringens interna debatt om invandringen. Ena dagen säger statsminister Stefan Löfven att invandringen till Sverige ska minska betydligt. Men efter att ha blivit korrigerad av sin vice statsminister backade han från uttalandet, skriver Moderaterna.

DEBATT. Sverige är inte ett föredöme i Europa när det kommer till invandring och integration. Snarare betraktas vi som ett varnande exempel och tyvärr ser det inte ut som att regeringen är beredd att ändra på situationen. I stället för att ägna sig åt sakpolitik bråkar olika statsråd med varandra i media.

Situationen är djupt olustig med tanke på de många samhällsproblem kopplade till invandring och integration som regeringen måste ta tag i.

Det är närmast tragikomiskt att följa regeringens interna debatt om invandringen. Ena dagen säger statsminister Stefan Löfven att invandringen till Sverige ska minska betydligt. Men efter att ha blivit korrigerad av sin vice statsminister backade han från uttalandet och menar nu att han uttalade sig i egenskap av partiledare för Socialdemokraterna, inte i egenskap av statsminister.

Agerandet är knappast förtroendeingivande. En statsminister ska inte gå i opposition mot sin egen regeringspolitik. Väljarna kommer att genomskåda agerandet och politikerföraktet kommer sannolikt att späs på ytterligare.

Värre är dock att Sverige saknar en tydlig linje i invandringspolitiken. Amnestier, tvärvändningar och motstridiga besked har skapat förvirring. Det är hög tid att ge besked om hur den framtida invandringspolitiken ska se ut och hur den ska genomföras.

Framför allt måste två frågor besvaras:

  1. Hur länge ska Miljöpartiet och Centerpartiet få diktera villkoren för svensk invandring?
  2. Hur länge kommer regeringen att låsa förhandlingarna i EU genom att fortsätta kräva tvingande omfördelning av migranter?

Statsminister (inte partiledare) Löfven behöver sätta ned foten. Och vi rekommenderar att han noga läser igenom det uppdrag som EU-kommissionens ordförande har givit till hans tidigare ministerkollega Ylva Johansson. Hennes uppdrag är att få på plats en ny pakt om invandringspolitiken i Europa. En pakt som bygger på ”nya former av solidaritet”.

I praktiken kommer detta sannolikt innebära att EU-länder som inte vill ta emot migranter kan bidra på andra sätt än genom just mottagande. Exempelvis kan vissa medlemsländer anslå medel till vår gemensamma gränsbevakning eller bistånd i närområdet. Detta eftersom EU-kommissionen har insett att en tvingande omfördelning inte är realistisk. Nu bör även Sveriges regering ta sitt förnuft till fånga och släppa det orealistiska kravet.

Europa behöver enas för att få kontroll på invandringspolitiken. Det kräver att även Sveriges regering visa prov på pragmatism för att förhandlingarna ska komma vidare.

Men då kan inte Miljöpartiet tillåtas ha veto över invandringspolitiken. Deras orealistiska invandringspolitik saknar stöd hos svenska folket. Politik handlar inte sällan om målkonflikter, men Miljöpartiet vägrar att erkänna dessa målkonflikter så fort invandringen debatteras. Det är inte seriöst.

Situationen visar att det inte går att regera ett land på Januariöverenskommelsen. Verkligheten förändras och då måste politiken anpassa sig. Det kan inte finnas en helig skrift med 73 punkter som aldrig kan omprövas.

Kommunernas ekonomi går på knäna och segregationen blir allt djupare. Kriminella gäng har tagit över hela bostadsområden och utmanar rättsstaten. Samhällskontraktet hotas.

De här problemen kräver att invandringspolitiken anpassas efter våra nordiska grannländer och att vi driver på för en kontrollerad lösning på europeisk nivå. Stramhet och förutsägbarhet måste vara ledorden framöver. Människor som har asylskäl ska ges skydd i Europa, men den ekonomiska migrationen måste minska rejält.

Retoriken måste omsättas i praktiken. De tomma ordens tid är förbi, nu är det hög tid att statsministern agerar.


Tomas Tobé, Europaparlamentariker (M)
Maria Malmer Stenergard, riksdagsledamot och migrationspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.