Brottsoffers trygghet viktigare än kriminella

Replik från Ungsvenskarna om att ta bort straffrabatten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-06-04 | Publicerad 2019-06-03

Straffrabatten nedvärderar allvaret av en persons handling bara för att gärningsmannen inte fyllt 21. trots att brottsoffrets utsatthet förblir densamma. Oaktat vad gärningsmannen känner finns det alltid ett brottsoffer som inte får den upprättelse han eller hon förtjänar, skriver Emil Eneblad, Ungsvenskarna SDU.

REPLIK. Projektledare för Skyddsvärnets projekt Ung inlåst och ordföranden för Unga Kris skriver att slopandet av straffrabatten är ett uttryck för att makthavare har gett upp gruppen unga i utanförskap.

De verkar dock glömma att när ett brott väl begåtts finns det två parter att ta hänsyn till – brottsoffret och gärningsmannen där brottsoffrets trygghet alltid måste gå i första hand. En sund kriminalpolitik ger hopp där hopp behövs och tar på hårdhandskarna när brotten väl begåtts.

Straffrabatten är problematisk i det avseendet att den nedvärderar allvaret av en persons handling bara för att gärningsmannen inte fyllt 21 trots att brottsoffrets utsatthet förblir densamma. Oaktat vad gärningsmannen känner finns det alltid ett brottsoffer som inte får den upprättelse han eller hon förtjänar. Det finns skräckexempel där våldtäktsmän fått samhällstjänst som straff efter att ha dömts för våldtäkt mot små barn. Hur tror ni det känns för en liten flicka som fått sitt liv förstört att efter rättsprocessen se våldtäktsmannen sopa gatorna på vägen till plugget?

Vidare är er kritik är felriktad. Precis som ni skriver finns det ett liv innan kriminaliteten där brottsförebyggande arbete är oerhört viktigt. Många av de ungdomar som blir kriminella har ofta mått dåligt en längre tid och haft det allmänt svårt i livet.

Det är därför skrämmande hur de grönrödblå maktpartierna skär ner på psykiatrin och polismyndigheten och i stället satsar pengar på saker som bäversafari. Vi vill i stället se miljardsatsningar på ställen där det finns möjlighet att fånga upp unga innan de blir kriminella. Välfärden är verkligen vårt viktigaste brottsförebyggande verktyg.

Att tänka på vad som kan hjälpa en kriminell person till ett laglydigt liv är alltid viktigt. Man måste dock komma ihåg att sådana åtgärder inte får gå ut över brottsoffrens möjlighet till upprättelse och trygghet. Ni bör i stället för att rikta kritik mot förslag som säkerställer brottsoffers möjlighet till ett tryggt liv, ifrågasätta de vansinniga prioriteringar som går att finna i regeringens vårbudget. Det är bra för alla om vi satsar på brottsförebyggande arbete, men det får aldrig gå ut över brottsoffrens rätt att känna sig säkra.


Emil Eneblad, Kriminalpolitisk Talesperson, Ungsvenskarna SDU


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här