Vi i Vänsterpartiet kan lösa gängvåldet

V: Satsa på sociala insatser och fokusera på att stoppa försäljning av narkotika

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-11-22 | Publicerad 2019-11-20

Tänk om polisen skulle kunna göra 36 000 tillslag vid försäljning av narkotika i stället för att varje år ta omkring 36 000 blod- och urinprov vid misstanke om narkotikakonsumtion, skriver Maj Karlsson, Karin Rågsjö, Linda Westerlund Snecker (V).

DEBATT. På morgonnyheterna går ett inslag om ännu en skjutning. Några dagar tidigare var det rapporter om ett bombdåd. För en del är vägen till jobbet en promenad förbi polisavspärrningar. För andra är det en klasskompis som blivit skjuten.

Det dödliga skjutvapenvåldet i kriminella miljöer har ökat över tid och under de senaste åren har gängkriminaliteten blivit något som människor märker av i sin vardag. I ett allt mer segregerat samhälle där ojämlikheten ökar, ökar även kriminaliteten

Politiker, ofta till höger, har försökt möta detta med strängare straff. Alla försök till att prata om förbyggande åtgärder för att färre ska rekryteras till gäng har viftats bort. Satsningar på skolor, socialtjänst, fritidsgårdar och fotboll har setts som blind naivitet.

Men nu är alla platser i svenska fängelser fulla, vi har inte kapacitet nog att låsa in fler. Trots det minskar inte det kriminella våldet. Och trots det sker nyrekrytering till gäng, där ännu en generation unga killar riskeras att dra in i en våldsspiral.

Efter den fruktansvärda dödsskjutningen i Malmö förra helgen, där en 15-årig kille mördades, verkar det äntligen som att fler börjar prata om att det behövs annat än hårdare straff. Men i stället för att ge skola och socialtjänst de resurser som krävs för att få unga på rätt köl, ser vi nedskärningar på bred front i hela Sverige.

Det vore naivt att tro att det inte får effekter när det blir fler elever på färre personal i stället för tvärtom. Eller när man, såsom i Göteborg, lägger ner delar av socialtjänsten i utsatta områden. Men regeringen tillsammans med centern och liberalerna prioriterar hellre skattesänkningar för de rika än trygghetsskapande åtgärder för alla.

I Glasgow i Skottland gjorde man tvärtom. 2005 utsågs Världshälsoorganisationen staden till Europas mordhuvudstad. Men där insåg man att det behövs ett samlat grepp för att komma tillrätta med gängen och genom stora sociala insatser sjönk antalet dråp och våldsbrott med 60 procent.

I Sverige ser vi hur Malmö påbörjat en liknande resa. Projekt i tidig skolålder ska stärka barnen och göra det motverka att de i framtiden att gå med i gäng. I utsatta områden har socialtjänsten fått mer resurser för att långsiktigt jobba med barnen, deras livsmiljö och en meningsfull fritid. Detta är bra, men det behöver skalas upp och genomföras på fler platser runt om i landet.

Sen behöver vi så klart också polisen för att komma till bukt med de grova brott som kriminella begår. Där är narkotikaförsäljningen en hörnsten. För det är pengarna som lockar många unga från fattiga områden, får dem att börja som springpojkar för att sedan fortsätta in i en allt våldsammare gängkriminalitet.

I förra veckan var vi ute och återupprepade ett gammalt krav: Vi vill inte att det ska vara kriminellt att vara påverkad av narkotika. Att poliser ska jaga enskilda missbrukare som framför allt behöver hjälp ser vi som missriktade resurser.

I stället vill vi att polisen ska kunna fokusera på att få stopp på langning och försäljning. Tänk om polisen skulle kunna göra 36 000 tillslag vid försäljning av narkotika i stället för att varje år ta omkring 36 000 blod- och urinprov vid misstanke om narkotikakonsumtion.

Och tänk om de 36 miljoner kronor dessa prov kostar skulle kunna läggas på insatser för att hjälpa missbrukare ut ur sitt missbruk och minskar efterfrågan på narkotika. Det skulle göra skillnad på riktigt.

Vi har länge haft ett kapplöpningsrace om hårdare tag. Nu är det dags att lyssna på vänstern. Vi har inte bara tandlösa förslag som låter tuffa, vi har lösningarna. På riktigt.


Maj Karlsson, socialpolitisk talesperson
Karin Rågsjö, talesperson i hälsopolitiska frågor
Linda Westerlund Snecker, rättspolitisk talesperson


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.