Kvinnliga politiker döms hårdare än män

Fd ministrar: Strandhäll senaste exemplet – sätt stopp för denna farliga utveckling

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-05-23 | Publicerad 2019-05-21

De aggressiva kampanjer som framförallt starka kvinnor drabbas av är orimliga och måste få ett slut, skriver Lena Hjelm-Wallén, Jan Eliasson och Ingela Thalén.

DEBATT. Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Trots detta kritiseras ofta kvinnor för saker som män i liknande positioner kommer undan med utan kritik.

De aggressiva kampanjer som framförallt starka kvinnor drabbas av är orimliga och måste få ett slut.

Det känns som om vissa gjort det till en vana att attackera framstående starka kvinnor inom politiken, kvinnor som tar plats och gör ett bra jobb. Alla minns vi stormen runt Anna Kinberg Batra och att hon tvingades lämna partiledarskapet efter dåliga opinionssiffror.

Även Annie Lööf har fått känna på drevet när företrädare från höger på sociala medier bedrev en kampanj mot henne. Exempelvis kallades hon för ”Klåpare. Bedragare. Quisling” av Sara Skyttedal på Twitter.

Nu har man siktat in sig på Annika Strandhäll, utan att invänta den granskning som pågår i riksdagens konstitutionsutskott. Hon är sedan länge en profilerad politiker och uttalad feminist med starka åsikter. Bland annat har hon kallats för en galaxhjärna, misslyckad politiker och Sveriges otrevligaste politiker.

Vad detta i själva verket leder till är en brutalisering av det politiska samtalet.

Ulf Kristersson inledde sin bana som partiledare med föresatsen att bli den ”vuxne i rummet”. Men många verkar strunta fullkomligt i detta och har snarare gjort det till regel att agera på motsatt sätt.

Detta är en del av en internationell utveckling som vi till exempel har sett i amerikanska valkampanjer. Häcklande och nedvärdering av kvinnor med makt har alltid förekommit. Men genom den explosiva utvecklingen på sociala medier har detta fått en helt ny polariserande dimension.

Som personer med lång bakgrund inom politik och statsförvaltning kan vi dystert konstatera att kvinnliga politiker behandlas och döms hårdare än män. Låt oss sätta stopp för denna farliga utveckling som undergräver starka kvinnliga politiska företrädare.


Lena Hjelm-Wallén, tidigare vice statsminister och utrikesminister
Jan Eliasson, tidigare utrikesminister
Ingela Thalén, tidigare socialminister


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

LÄS MER: