Köpa droger moraliskt fel – eller hur, KD?

Slutreplik från S om narkotikapolitiken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-08-22

Vi ser att unga i högre utsträckning prövar narkotika i dag, och i Stockholmsområdet är det de mer välbeställda som använder narkotika oftast, skriver Mikael Damberg och Lena Hallengren.

SLUTREPLIK. Regeringens fokus på att förbättra situationen i Sveriges utsatta områden kan omöjligen ha gått någon förbi, inte ens socialutskottets ledamöter. Att växla upp arbetet mot droger innebär inte att arbetet med att minska alkohol- och tobaksanvändningen ska växla ner.

Det handlar däremot om ett målmedvetet arbete för att bland annat förstärka polisens organisation med fler polisanställda och ge dem effektiva verktyg för brottsbekämpning, förbättra samverkan mellan polis, socialtjänst och statliga myndigheter samt också intensifiera arbetet mot narkotika. Arbetet för ett tryggare Sverige måste naturligtvis börja i de områden där otryggheten är som störst.

Det står inte i motsättning med den närmast självklara moral som innebär att den som köper narkotika är ansvarig för de effekter som denna konsumtion får. Köper man droger så ger man sitt aktiva stöd och sina pengar till en industri som omsätter miljardbelopp och som utgör ekonomisk bas för organiserad brottslighet.

Vi ser det som vår skyldighet att verka för att upprätthålla en sådan moral. Det är mycket svårt att förstå varför kristdemokraterna väljer att kritisera oss för det.

Vi ser att unga i högre utsträckning prövar narkotika i dag, och i Stockholmsområdet är det de mer välbeställda som använder narkotika oftast. Att även föräldrarna i dessa områden är oroade över detta är vi övertygade om.

Polis och socialtjänst har sedan länge arbetat med att hantera droger och våld på innekrogarna. Det är därför angeläget att lyfta fram detta i den politiska debatten. När vi utformar politiska insatser så måste det stå klart att det är moraliskt ansvarslöst såväl att sälja droger som att köpa.

Det står inte i motsättning till ett aktivt arbete för att lindra skadorna och hjälpa de människor som drabbas av drogerna.

Kristdemokraterna kan inte blunda för ett samhällsproblem bara för att också mer välbemedlade är en del av problemet. Vi behöver mobilisera samhället brett i kampen mot narkotikans skadeverkningar och för att strypa finansieringen till den organiserade brottsligheten.


Mikael Damberg, inrikesminister
Lena Hallengren, socialminister


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här