Säg nej om din kompis köper sex på VM-festen

Debattörerna: Kvinnor massrekryteras till prostitution i Ryssland inför fotbolls-VM

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2018-06-15 | Publicerad 2018-06-12

Om män omkring er pratar om kvinnor på ett nedvärderande sätt, eller är på väg att köpa sex, höj då era röster och säg ifrån, skriver debattörerna.

DEBATT. I veckan drar fotbolls-VM för herrar igång i Ryssland. Trots rapporter om dyra biljetter och resor så förväntas många svenska män resa till Ryssland för att ta del av folkfesten.

Men det finns en baksida av stora arrangemang som ett VM. En baksida nödvändig att belysa. Att det inte bara är matchbiljetter och hotellnätter som köps och bokas för fullt inför VM, utan även kvinnors kroppar för sexuella ändamål. 

Enligt nyhetsmedier i Ryssland pågår just nu en massrekrytering av kvinnor in i prostitutionsindustrin. Webbtidningen Regnum rapporterar om en undersökning av annonser på den ryska sociala medie-plattformen Vkontakte. I februari noterades där 849 annonser eller meddelanden som är ute efter att rekrytera till prostitution. I mars hade de ökat markant till 8 424. Annonserna maskeras bakom ord som "högt betalt jobb – ingen erfarenhet krävs”, eller som vakanser på spa- och massageinstitut med ”hög inkomst” och ”ett fritt schema”. 

Men att utnyttjas av upp till 20 män per dag är inte det som de flesta kallar ett högt betalt ”arbete” med ett fritt schema.

Att försöka rekrytera fattiga och socialt utsatta kvinnor och tjejer till prostitutionsindustrin är vanligt förekommande inför alla stora turneringar och event. En sådan ökning rapporterade medier och organisationer om bland annat under VM i Tyskland 2006. 

Vi vet att kvinnor och flickor utgör majoriteten av de som utsätts i prostitution världen över. Varje dag är uppskattningsvis 140 000 kvinnor och flickor offer för trafficking för sexuella ändamål, bara i Europa. Och vi vet att majoriteten av de som köper sexuella tjänster är män. 

Det som upprätthåller prostitution och människohandel för sexuella ändamål är mäns efterfrågan. Att motverka mäns efterfrågan att köpa sex är därför avgörande.

I Sverige är köp, men inte försäljning, av sexuella tjänster kriminaliserat sedan 1999. En utvärdering från 2010 visar att förbudet är ett viktigt verktyg för att förebygga och bekämpa prostitution och människohandel för sexuella ändamål. Det har fungerat som en barriär mot människohandel och hallickar i Sverige.

Utvärderingen visar också att lagen haft en normerande effekt. Men den svenska lagen gäller tyvärr ännu inte när svenskar reser utomlands och köper sex, då ett sådant förslag inte fick tillräckligt stöd för att kunna läggas fram i riksdagen. 

Därför har ni män på väg till Ryssland ett än större eget ansvar att ta – för er själva, men också för era manliga vänner.

De allra flesta sexköparna är män, och de säger sig göra det av olika anledningar. Gemensamt för dem alla är deras upplevda känsla av att ha rätten att använda sig av kvinnors kroppar för sin egen skull, och synen att en viss grupp kvinnor borde vara tillgängliga för deras upplevda sexuella behov.

Denna kvinnosyn bärs upp och möjliggörs av de ojämlika patriarkala strukturer som vår värld är genomsyrad av. Mäns upplevda rätt att få sina behov mötta av andra är grundläggande för att prostitution ska kunna finnas. 

Men alla män köper inte sex. De flesta inte. Och ni är viktiga. Att ni tar ansvar i den här frågan spelar roll. Ni behöver vara med och bryta tystnaden. Lyssna på kvinnors erfarenheter. 

Ta ställning bland era manliga vänner för kvinnors rättigheter och mot destruktiva föreställningar och normer kring manlighet. När ni reser till Ryssland för att heja fram laget, håll ögonen öppna. Om män omkring er pratar om kvinnor på ett nedvärderande sätt, eller är på väg att köpa sex, höj då era röster och säg ifrån.  

Att kvinnor och flickor utnyttjas i prostitution och människohandel är en direkt effekt av mäns efterfrågan. Vi kan alla bidra till att detta upphör genom att:

  • Inte köpa sex
  • Agera när någon annan gör det
  • Ta ställning och ta diskussionen


Alán Ali, ordförande MÄN 
Zandra Kanakaris, förbundsordförande Unizon 
Olga Persson, generalsekreterare Unizon
Shanga Aziz, ordförande & utbildare Locker Room Talk Sverige


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.