Vi tar inte ännu en sommar med BB-kris

Barnmorskor från hela landet: Det är inte värdigt Sverige

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-06-10

Att kvinnor föder barn på sommaren kan inte komma som en överraskning. Vi ser samma mönster upprepa sig år efter år. Det är inte värdigt ett välfärdssamhälle som Sverige, skriver barnmorskor tillsammans med kvinnoorganisationer.

DEBATT. Sommaren 2021 startade Sveriges kvinnoorganisationer tillsammans med aktivister och organisationer ett upprop för öronmärkt, permanent och ökad finansiering till förlossningsvården.

Under hösten samlades över 1 000 kvinnor, bebisar och män utanför landstingshuset i Stockholm och lämnade över en namninsamling med 90 000 undertecknare.

 

Dåvarande moderata finansborgarrådet i Region Stockholm lovade en barnmorska per födande redan 2022 – hur blev det med det?

Den nuvarande, socialdemokratiskt ledda majoriteten, har inte gjort några särskilda satsningar på förlossningsvården, trots att ni stod bredvid oss i demonstrationen. I skrivande stund står sjukhusen i Stockholm inför ännu en sommar i underbemanningens tecken, inte minst i förlossningsvården.

 

Även på nationell nivå ser vi fortsatta brister. Den sittande regeringen är tydliga med att förlossningsvården är en prioriterad vårdfråga och instämmer i de brister som lyfts.

Trots det lyser permanenta, öronmärkta och tillräckliga resurser med sin frånvaro. I 2023 års statsbudget satsades 1,7 miljarder på förlossningsvården och kvinnors hälsa. Men stora delar av dessa medel fanns redan i tidigare budgetar, det egentliga tillskottet var endast 200 miljoner.

Det är oklart hur mycket av ökningen som ska gå till fler barnmorskor. Det vi dock har sett är fler luddiga uppdrag till olika myndigheter. Det är för sent och för lite.

 

Pengarna behöver framför allt gå till att behålla och anställa fler barnmorskor. 21 av 21 regioner i Sverige har brist på barnmorskor, enligt Socialstyrelsens senaste kartläggning. Om inget drastiskt görs väntas bristen fortgå till år 2035.

Under sommarperioden får åtta av tio förlossningskliniker knappt ihop bemanningen. Förlossningsavdelningar i Örnsköldsvik och Lycksele stänger ned under semestrarna på grund av personalbrist. 

 

Barnmorskebristen beror framför allt på att barnmorskor har lämnat yrket, ofta på grund av dåliga arbetsvillkor.

Nationella vårdkompetensrådets utredning som nyligen presenterades visar att var fjärde barnmorska inte arbetar i hälso- och sjukvården. I den senaste vågen av protester sa barnmorskorna upp sig i massor.

 

Förlossningsvården befinner sig fortfarande i en nedåtgående spiral där underbemanningen gör att allt fler barnmorskor lämnar. För att bryta trenden behövs stora och långsiktiga satsningar från både regional och nationell nivå med siktet inställt på en födande per barnmorska.

Medlen måste också vara öronmärkta. Av erfarenhet vet vi att pengar som satsas på vård för och av kvinnor ofta hamnar någon annanstans i slutändan. Därför är det bra att regeringen vill stärka styrningen och uppföljningen av vården, inklusive förlossningsvården.

Barnmorskor lämnar också för att det finns för lite evidensbaserad vård och för få vårdformer, en differentierad förlossningsvård som bygger på evidens är helt avgörande för att få barnmorskorna att stanna.

 

Nu står vi här, i år igen. Sommaren nalkas och medierna rapporterar om hur barnmorskor och regioner larmar om att de har svårt att kunna leverera en god och säker vård.

Gravida kvinnor som inför sommarens förlossning bävar och oroar sig för om de kommer att få plats på den förlossningsklinik de valt och för om personalen kommer ha tid att hjälpa dem på bästa sätt. Enligt en rapport från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) är hög arbetsbelastning en återkommande orsak till skador under förlossning.

 

Barnmorskor stålsätter sig inför att behöva jobba dubbla skift, springa mellan födande kvinnor och inte få sina semestrar beviljade för att åka med på släktens inplanerade resa, när återhämtning är det som de behöver mer än något annat.

Att kvinnor föder barn på sommaren kan inte komma som en överraskning. Eftersom kvinnor är gravida i nio månader har regionerna dessutom, jämfört med vården i övrigt, ovanligt goda förutsättningar att säkerställa plats på en förlossningsavdelning när tiden närmar sig.

Barnafödandet sker dessutom jämt över året och dygnets timmar. Att bemanningen trots det inte räcker till är ett haveri.  

 

Vi ser samma mönster upprepa sig år efter år. Det är inte värdigt ett välfärdssamhälle som Sverige.

Livsviktig och jämlik vård för kvinnor och barn av god kvalitet måste finnas året och dygnet runt i hela Sverige. Vi förväntar oss att regeringen tillsammans med regionerna skyndsamt ökar finansieringen, gör den permanent och öronmärker medlen till fler barnmorskor.

Garantier för goda arbetsvillkor är en förutsättning för att barnmorskorna ska vilja komma tillbaka och stanna kvar. Istället för att lägga resurser på dyra hyrbarnmorskor och locka personal som är på gränsen till utbrändhet med extra pengar för att de ska flytta sina semestrar krävs ett helhetsgrepp.


Clara Berglund, generalsekreterare, Sveriges kvinnoorganisationer
Eva Nordlund, leg. barnmorska och förbundsordförande, Svenska Barnmorskefōrbundet
Anja Lundström, leg. barnmorska och ordförande, Stockholm lokalförening
Annika Fellbo, leg. barnmorska och ordförande, Blekinge Lokalförening
Amanda Nyberg, leg. barnmorska och ordförande, Västernorrland lokalförening
Cecilia Evertsson, leg. barnmorska och ordförande, Skaraborg lokalförening
Christina Georg, leg. barnmorska och ordförande, Jönköping lokalförening
Erika Häggblad, leg. barnmorska och ordförande, Västerbotten lokalförening
Erika Ahlgren, leg. barnmorska och ordförande, Kristianstad lokalförening
Ellinor Mella, leg. barnmorska och ordförande, Norrbotten lokalförening
Eva-Maria Wassberg, leg. barnmorska och ordförande, Göteborg lokalförening
Evelina Bäccman, leg. barnmorska och ordförande, Uppsala lokalförening
Hanna Härnqvist, leg. barnmorska och ordförande, Skaraborg lokalförening
Heidi Johansson, leg. barnmorska och ordförande, Östergötland lokalförening
Helena Karmeborg, leg. barnmorska och ordförande, Gästrikland lokalförening
Jenny Ryttergard, leg. barnmorska och ordförande, Halland lokalförening
Lina Waldersten, leg. barnmorska och ordförande, Hälsingland lokalförening
Linda Alexandersson Nordin, leg. barnmorska och ordförande, Sörmland lokalförening
Linda Klockar Nääs, leg. barnmorska och ordförande, Dalarna lokalförening
Linda Lännqvist, leg. barnmorska och ordförande, Örebro lokalförening
Marie Gerlström Sörensson, leg. barnmorska och ordförande, Kalmar lokalförening
My Mowitz, leg. barnmorska och ordförande, Malmöhus lokalförening
Nina Claus, leg. barnmorska och ordförande, Kronoberg lokalförening
Renée Månsson, leg. barnmorska och ordförande, Västmanland lokalförening
Sanna Lantz, leg. barnmorska och ordförande, Jämtland lokalfrening
Sofia Vähäslo, leg. barnmorska och ordförande, Värmland lokalförening
Susanna Fahlen, leg. barnmorska och ordförande, Gotland lokalförenig
Katharina Berggren, ordförande, Birth rights Sweden
Lisa-Marie Larisch, vice ordförande, Birth rights Sweden


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.