Jo, det går visst bra att vara bög i Järva

Debattören: Människor som aldrig varit här sprider en felaktig bild

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-10-03

Varje gång jag berättar att jag bor i Akalla, undrar folk hur det går att bo i Akalla och vara bög? Det snabba svaret – det går bra, skriver debattören. Bilden är ett montage.

Något har hänt i Järva. Jag känner inte igen mig i den bild som presenteras i media, på Facebook och i tidningar. Varje gång jag berättar att jag bor i Akalla, blir folk förvånade och undrar hur det går att bo i Akalla och vara bög? Det snabba svaret – det går bra, än så länge har jag inte blivit någon annan än mig själv.

Det finns en hel del förutfattade meningar om hur det är att bo i Järva. Människor som aldrig ens satt sin fot i någon av områdena i Järva, har redan bestämt sig för hur det är här och är inte rädda för att fortsätta sprida en bild av en stad i brand.

Uppfattningen att det inte går att vara ute som bög i Järva är olycklig och det har blivit en självuppfyllande profetia. Flera av mina vänner i ytterstaden, här i Järva men även i Botkyrka där jag växte upp, har berättat att det är inte området i sig som gör att de inte vill komma ut. Det handlar mer om rädslan att göra sina mor- och farföräldrar besvikna. Flera pratar om stöd i hemmet men att de andra anhöriga inte skulle förstå.

Frågan om en vågar komma ut handlar inte om var ens föräldrar föddes, utan det handlar om att en inte vill göra sina anhöriga besvikna. Det är okunskap. Framförallt är det en tystnadskultur. Vi kan bryta tystnaden och stå upp för de värderingar vi tror på.

  1. Skolan kan säkerställa att de böcker och filmer en arbetar med i undervisningen visar en bredd på identiteter. Det finns många bra böcker och författare som visar på en mångfald, låt det synas i klassrummet också.
  2. Debattera aldrig HBTQ+ personers rättigheter i skolan. Det är inget barns ansvar att stå upp för mänskliga rättigheter. Skolan behöver säkerställa att HBTQ personers rättigheter ska försvaras och inte tolkas som att de är något en kan anse vara rätt eller fel. Skolan måste försvara demokratin.
  3. Prata med barn och unga i din omgivning att oavsett vad är det okej vem en en är. Du kan vara queer, cis, pan, homo, straight, bi, asexuell, det viktigaste är att du är du och att du låter andra vara den dem är.

Vi kan göra mycket med de medel vi redan har men vi behöver bestämma oss för att det är vad vi vill. Järva har visat vägen framåt och välkomnat mig och min pojkvän med öppna armar.

Det är med hjälp av aktiva val, ett öppet sinne och att visa att vi finns som har gjort utvecklingen möjlig. Nu gäller det bara att fortsätta bättre om utvecklingen.

När jag berättar om mitt Järva, återberättar jag om mötet mellan ett barn och en vän. Barnet berättar så självklart att Davids pojkvän är här och hjälper till idag, större grej var det inte. Den självklarheten har jag inte mötts av tidigare och det känns skönt att inte bli tvingad till att det ska vara en stor grej.

Det är upp till dig och mig att skapa morgondagen vi vill leva i, varje val vi väljer att göra, varje kommentar vi väljer att inte bemöta. Det är du och jag som kan sprida bilden av hur det egentligen är att leva här i vårt Järva. Till dig som inte varit här, hör av dig så kan vi ta en fika så kan jag presentera dig för området. Välkommen ut i Järva.

David Persson, Ordförande HBT-S Stockholm (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln