Brottsligheten slår sönder handeln

SD: Inför invandringsstopp och tillträdesförbud för den som hotar och stjäl

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-12-27

Handlares och företagares förvärrade situation gällande brott måste uppmärksammas, bemötas och tryggas genom effektiva åtgärder och politisk handlingskraft. Vi är redo att agera, skriver Tobias Andersson och Adam Marttinen (SD).

DEBATT. En gång i tiden var Sverige ett förutsägbart och tryggt land att leva och verka i. I dag ser verkligheten dock annorlunda ut. Gängbrottslighet, skjutningar och sprängningar har blivit det nya normala. Det är fråga om en växande otrygghet som steg för steg bryter ned Sverige.

Detta är dessvärre även något som inte minst våra handlare drabbas negativt av. Snatteri, hot och rån är i dag vardag för alltför många.

Även handlarnas anställda oroas och påverkas av det allt grövre våldet i samhället. I vissa särskilt utsatta områden har butiker tillfälligt stängts i protest mot bristen på poliser.

Utöver oro och otrygghet, leder kriminaliteten till att motverka företagens tillväxt- och utvecklingsmöjligheter. Enligt HUI Research uppgick företagens direkta kostnader till följd av brottsligheten förra året till 55 miljarder kronor. Till detta kommer dessutom indirekta kostnader som övervakningskameror och väktare.

Bilden av ökad brottslighet inom handeln bekräftas även av Livsmedelsföretagen, som nyligen berättat att 42 procent av deras företag uppger att de antingen vidtagit säkerhetshöjande åtgärder för personal och anläggningar eller att det kan bli aktuellt inom kort.

En nästan lika stor andel, 39 procent, anger att deras personal känner en ökad otrygghet på väg till och från arbetsplatsen. 42 procent av medlemsföretagen anger att brottsutvecklingen i en vidare mening påverkar det lokala näringslivsklimatet negativt eller till och med mycket negativt.

Detta är en förödande och allvarlig situation. Inte enbart för handlarna, deras personal och kunderna, utan här står även Sveriges rykte som ett bra land att investera i på spel. Ett välutvecklat näringsliv och småföretagande är helt centralt för landets välstånd, och kan inte tillåtas begränsas av utbredd kriminalitet och otrygghet.

Handelns behov av trygghet konkurrerar om polisens uppmärksamhet när gängmord, bombattentat och annan tung brottslighet blivit vardag. Dessvärre sker detta samtidigt som Sverige befinner sig i botten av listan över polistäthet i Europa.

I denna situation gör handlarna så gott de kan genom åtgärder och trygghetsinvesteringar, men det vilar självklart ett stort ansvar på politiken och inte minst på regeringen att kraftfullt motverka och förebygga brottslighet.

De åtgärder som regeringen hittills vidtagit kännetecknas dock dessvärre av bristande övertygelse, och av sorten för lite och för sent.

Det är uppenbart att politiken måste läggas om i grunden. Det är hög tid att regeringen även börjar se brottsligheten som ett näringspolitiskt ärende. Detta är något som den före detta näringsministern, Björn Rosengren, har förstått – han menar att brottsligheten mot företagarna utgör ett hot mot Sveriges ”blodomlopp”.

Sverigedemokraterna har också förstått detta och driver, utöver invandringsstopp, flera kraftfulla förslag för att knäcka brottsligheten och återupprätta tryggheten – inte minst för våra handlare och företagare.

Exempelvis tillträdesförbud för den som beter sig hotfullt eller stjäl vid upprepade tillfällen, trygghetsgivande belysning och utökad kamerabevakning, fler poliser genom höjt rikttal för antalet poliser från 200 till minst 250 per hundratusen, betald polisutbildning, samt höjd polislön motsvarande cirka 6000 kronor extra i månaden för en vanlig polis.

Handlares och företagares förvärrade situation gällande brott måste uppmärksammas, bemötas och tryggas genom effektiva åtgärder och politisk handlingskraft. Vi är redo att agera.


Tobias Andersson, Näringspolitisk talesperson (SD)
Adam Marttinen, Rättspolitisk talesperson (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.