Blir Sverige tryggare med mer alkohol, M?

Damberg och Hallengren: Obegripligt att ni vill slopa alkoholmonopolet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-10-23

Vi vet att det svenska alkoholmonopolet tjänar såväl folkhälsan som tryggheten i vårt samhälle. Det är oansvarigt att Moderaterna nu vill luckra upp detta, skriver Mikael Damberg och Lena Hallengren.

DEBATT. Sverige har en stolt tradition av en restriktiv alkoholpolitik, en tradition med ett brett folkligt stöd. Det är en väg vi har valt för att vi vet vilka skador alkohol kan leda till. Det handlar inte minst om att begränsa det våld, både på gator och i hemmet, som sker till följd av alkohol.

Vi har bestämt oss i Sverige för att vi gemensamt tar ansvar för att den som lever med ett beroende inte ska ha fri tillgång till alkohol.

Från Moderaternas partistämma kom i helgen beskedet att de vill slopa det svenska alkoholmonopolet såsom vi känner det. Det är ingen nyhet att Moderaterna länge dragit åt det hållet, trots att det finns tydliga samband mellan en mer lättillgänglig alkohol och ökad otrygghet i samhället i form av en ökad våldsbrottslighet.

Vi vet att det svenska alkoholmonopolet tjänar såväl folkhälsan som tryggheten i vårt samhälle väl. Det är oroande och oansvarigt att Moderaterna nu vill luckra upp detta.

Det finns ett starkt samband mellan alkoholrelaterat dödligt våld och knivvåld som våldsmetod. Alkoholpåverkan är också vanligt vid misshandel, inklusive våld i nära relationer, och sexualbrott. Att göra alkoholen mer lättillgänglig riskerar att öka dessa typer av brottslighet.

Regeringen tar krafttag för att öka tryggheten i samhället och minska våldet. Det råder inget tvivel om att även alkoholen är en faktor att beakta i detta arbete. Moderaterna har ett högt tonläge i den kriminalpolitiska debatten, men när det kommer till alkohol stoppar de huvudet i sanden.

Antingen vägrar de se sambandet mellan ökad alkoholkonsumtion och ökad benägenhet att begå brott, eller så ser de detta samband men gör ändå bedömningen att ett slopat alkoholmonopol väger tyngre än viljan att hålla nere den brottslighet och otrygghet som följer av hög alkoholkonsumtion. Oavsett vilket är det illa för Sverige.

Regeringen genomför just nu den största utbyggnaden av polisen någonsin, Polismyndigheten ska växa med 10 000 polisanställda till 2024. Fler poliser ute i samhället och fler som klarar upp brott är avgörande för att öka tryggheten i vårt land.

Det råder också en bred politisk enighet kring att trycka tillbaka de kriminella gängen, klara upp fler våldtäktsfall och stoppa mäns våld mot kvinnor, liksom både förebygga och bekämpa otrygghet och våld i hela samhället.

Ur ett brottsförebyggande perspektiv är det fullständigt kontraproduktivt att Moderaterna driver förslag om att radikalt öka alkoholtillgängligheten och därmed också den otrygghet i samhället som följer av ökad alkoholkonsumtion.

I stället bör vi samla Sverige bakom kraftfulla åtgärder som inte bara syftar till att omhänderta den brottslighet som finns utan även motverka orsakerna till densamma. I ett läge där vi kraftsamlar för att minska våldsbrott driver alltså Moderaterna förslag som kan leda till raka motsatsen. Det är obegripligt.

Alkoholens skadeverkningar är dessutom mycket kännbara för de barn som växer upp kring alkohol. Alkoholmissbruk förstör människoliv och splittrar familjer. Närmare 400 000 barn växer upp i familjer där föräldrarna har ett riskbruk av alkohol. Och vi vet vad det kan innebära att växa upp med missbruk. Inga barn borde behöva hamna där, där hemmets trygghet förbyts till fylla och våld.

Är det verkligen viktigare för Ulf Kristersson att han ska få köpa starköl på Ica än att fler barn ska få växa upp i trygghet?

För oss är det självklart att stå upp för den solidariska alkoholpolitik som tjänar Sverige väl. Så blir Sverige tryggare och så bygger vi ett starkare samhälle.


Mikael Damberg, inrikesminister (S)
Lena Hallengren, socialminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.