Sänk arbetstiden för kvinnor i omsorgen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-07-01

Miljöpartiet: Kvinnor ska inte slitas ut i förtid på grund av dåliga arbetsvillkor

Alliansen har misslyckats med jobben och jämställdheten. Arbetslösheten är högre, fler unga går arbetslösa länge och kvinnor slits allt hårdare på arbetsmarknaden, samtidigt som inkomstskillnaderna ökar. Men, i stället för att se och ta ansvar för dessa misslyckanden och presentera förslag på förbättringar så lägger Alliansen all sin energi på att attackera Miljöpartiets förslag för en mer jämställd och mänsklig arbetsmarknad. Inför valet ställs våra aktiva förslag på samhällets utmaningar mot Alliansens löften om en fortsatt och misslyckad arbetslinje.

För 30 år sedan hade kvinnor och män ungefär samma sjukskrivningstal.  2014 är kvinnors sjukskrivningar 81 procent högre än mäns. Och det är kvinnor som jobbar i kommun eller landsting som betalar det högsta priset.

Hur stärks arbetslinjen av att många kvinnor i dag tvingas lämna arbetslivet vid 55 års ålder för att kroppen inte orkar mer? Var ligger det ekonomiska ansvarstagandet i att kostnaderna för kvinnors förslitning i arbetslivet nu uppgår till över 10 miljarder kronor varje år?

Miljöpartiet arbetar för jämställdhet och en arbetsmarknad där fler får plats och färre slits ut. Inför valet konkretiserar vi detta i en tydlig prioritering: kvinnor som arbetar inom äldreomsorgen ska ges bättre arbetsvillkor och mer möjlighet att styra över sin arbetstid, precis som män inom industrin redan har fått.  

Därför föreslår vi att samtal inleds med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) för att med hjälp av statliga pengar ge kvinnor i omsorgen ökade möjligheter till arbetstidsförkortning, precis som män i industrin avtalat sig till. Vi gröna avsätter i vår budget 500 miljoner kronor per år för detta. Det är vårt konkreta förslag om sänkt arbetstid inför valet, vilket står i kontrast till de fantasisummor på hundratals miljarder som Alliansen i desperation försöker attackera oss med.

Vi ser också ett värde i att fler ska kunna välja kortare arbetstid i stället för högre lön i framtida lönerörelser.

Det är en viktig valfrihetsreform att människor ges mandat att välja om de har störst nytta av mer pengar i plånboken eller mer tid med nära och kära. Vi föreslår att det i samarbete med arbetsmarknadens parter utreds hur människors makt att välja mellan löneökningar och mer tid kan öka, på samma sätt som det redan i dag finns möjlighet till inom vissa avtalsområden. En sådan utredning kan man också se över om reglerna kring normalarbetstiden behöver förändras.

Den lagstiftning vi har i dag kom till i en helt annan arbetsmarknad och det är i dag oklart hur arbetstidslagen påverkar arbetsmarknaden i stort. Denna typ av lagstiftning bör göras i samverkan med arbetsmarknadens parter för att bli effektiva och för att värna den svenska modellen. Det är viktigt med en lag som skyddar människor från att slitas ut, som ger utrymme för att kombinera arbete med allt annat som är viktigt i livet och som samtidigt ger goda förutsättningar för små företag att växa.

SKL bedömer att det kommer att behövas ungefär 225 000 nya medarbetare i vården och omsorgen i Sverige fram till 2023 givet samma arbetssätt och bemanning som i dag. Utan bättre arbetsvillkor är risken stor att det blir svårt att upprätthålla en tillräcklig personalbemanning inom svensk välfärd.

Miljöpartiet vill öka investeringarna i välfärd och miljö, vilket skapar nya jobb och minskad arbetslöshet, både på kort och lång sikt. Tillsammans med bättre arbetsvillkor för de kvinnor som utgör välfärdens fundament är det en politik som tryggar välfärden och stärker ekonomin.

Åsa Romson (MP)

Per Bolund (MP)