Hur kan F-kassan anse att Bengt inte är sjuk?

Ulla Andersson (V) skriver öppet brev till socialminister Annika Strandhäll

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-06-27

Vi har det hårdaste regelverket bland OECD-länderna. Varför vill en socialdemokratiskt ledd regering ha det, frågar Ulla Andersson socialminister Annika Strandhäll i ett öppet brev.

Hej Annika,

Jag sitter på bussen på väg hem från Malungfors. Jag har varit och hälsat på Bengt, jag kände honom inte innan men när jag fick höra talas om honom, hans dåliga hälsa och om hans kamp med Försäkringskassan så bestämde jag mig för att åka och hälsa på honom. Jag ville höra honom själv berätta sin historia.

Hur är det möjligt att en så sjuk människa nekas ersättning från Försäkringskassan?

Bengt är 57 år och har stora problem med sin hälsa. Men han kämpar på som tidningsbud. Sex dagar i veckan kliver han upp 02.15 och kör sin runda tre timmar per dag, sex dagar i veckan. Tre dagar i veckan åker han direkt efter sin runda fram och tillbaka till lasarettet i Mora för att få sin dialys.

Varje gång tar dialys och resa cirka åtta timmar. Bengt säger att han ser dialysen som ett jobb, det är något han måste göra och med regelbundenhet.

Han blir urlakad och dåsig efter. Som tur är får han mat på sjukhuset. Plånboken är ju rätt mager då inkomsten av 18 timmar/vecka som tidningsbud inte ger så mycket och han inte får någon ersättning för den andra halvan. Man förstår hur tufft det måste vara även ekonomiskt.

Bengt har fått två nya njurar genom åren men sen en tid har bägge slutat att fungera. Han har dessutom hjärtsvikt så hans hjärta är för dåligt för en operation. Något hans läkare intygar med bestämdhet. Bengt har dessutom haft en stroke.

Läkaren har gång på gång intygat att Bengt inte kommer kunna jobba mer än han gör och att hans hälsa är så dålig att den kräver sjukskrivning. Men Bengt får ingen sjukpenning och inte heller sjukersättning.

Att vara så svårt sjuk som Bengt men ändå behöva slåss för att få det erkänt av Försäkringskassan är inte värdigt ett välfärdssamhälle. Jag skulle vilja säga att det är direkt kränkande och väldigt orättvist. Hur har vi kunnat hamna här? Vad är rättvisan i det? Är inte sjukförsäkringen tänkt som ett skydd mot inkomstbortfall vid sjukdom? Hur sjuk måste man vara för att få sjukpenning eller sjukersättning i dag?

Jag vet att du som socialminister inte kan gå in och kommentera ett enskilt fall som Bengts men jag vill ändå berätta om honom och hans omöjliga situation. Om den sjukförsäkring som är en så central del av vårt välfärdssamhälle men som inte går att lita på längre.

Du kan göra något åt det, du kan om du vill. Har du den viljan? Jag vill tro och hoppas det även om jag inget sett så mycket av det än.

Du kan ändra på målet som styr Försäkringskassans och som inneburit att antalet avslag och indragna sjukersättningar ökat kraftigt under din tid som ansvarig minister.

Det målet i kombination med de fasta tidsgränserna har fått stora konsekvenser inte enbart för Bengt utan för många sjuka.

Du kan också ändra regelverket för sjukersättningen. Vi har det hårdaste regelverket bland OECD-länderna. Varför vill en socialdemokratiskt ledd regering ha det?

Mitt brev till dig är en förhoppning, en vädjan om att se Bengt och alla andra sjuka som behöver en sjukförsäkring att lita på. Bengt är tyvärr inte ensam om att fara illa i dagens sjukförsäkring. Jag misstänker att du precis som jag får mängder av samtal, mejl och brev från människor som far illa. De är så många som berättar sina historier. De är många, många som under din tid som ansvarig minister farit illa och kommit i kläm.

För mig handlar det helt enkelt om värdighet, vilket samhälle vi vill leva i och hur vi ser på varandra som människor.

Med vänlig hälsning,


Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson, Vänsterpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.