Köp inga leksaker till barnen i jul

Debattören: Fundera ett varv till på våra ohållbara konsumtionsmönster

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-12-07

Det är hög tid att minska på antalet klappar, även till barnen. Barn i Sverige har i dag enligt en några år gammal studie i genomsnitt 538 leksaker. Handen på hjärtat, hur många fler behöver de egentligen, skriver Camilla Lindroos, förskollärare och småbarnsmamma.

DEBATT. ”Vi har minskat på antalet julklappar i familjen, förutom till barnen förstås. Julen är ju ändå deras högtid”. Låter resonemanget bekant? Jag hör det i alla fall rätt ofta, men jag håller inte med.

Jag anser att det är hög tid att minska på antalet klappar, även till barnen. Barn i Sverige har i dag enligt en några år gammal studie i genomsnitt 538 leksaker. Handen på hjärtat, hur många fler behöver de egentligen?

Man kan även fråga sig hur mycket tid barnen ägnar sig åt sina leksaker. Förskola, skola, fritidsaktiviteter och skärmar upptar gissningsvis den största delen av deras dagar.

När de väl är hemma verkar många oftast föredra att vara i närheten av sina föräldrar. De leker och undersöker saker, men dessa saker behöver nödvändigtvis inte vara leksaker. Faktum är att barn oftast föredrar riktiga saker framför leksaker.

Men måste man inte få unna barnen leksaker ändå, i alla fall på julen? De blir ju så otroligt glada när de har fått något de önskat sig. Jag förstår verkligen den känslan. För det är härligt, även för givaren, att se barnens glädje när de öppnar paketen.

I alla fall de första klapparna i den stora högen. På slutet av klappöppningen orkar varken barn eller vuxna engagera sig längre och barnen kanske till och med tröttnar på att slita upp alla paket.

Det är dags att vi börjar fundera ett varv till på våra ohållbara konsumtionsmönster och att vi blir medvetna om att 40 procent av de växthusgaserna svenskar släpper ut kommer från prylar.

Vill man ändå köpa julklappar till barnen, vilket jag gissar att de flesta vill, kan man försöka tänka långsiktigt och hållbart. En paradox är att de julklappar som barnen oftast blir gladast för när de öppnar är de som de senare antagligen inte kommer att leka speciellt mycket med.

Batteridrivna leksaker som blinkar och låter är roliga till en början, men risken är stor att dessa saker blir i princip oanvända när den första entusiasmen lagt sig.

Leksaker som däremot kanske inte ger samma omedelbara glädjereaktion, eftersom de inte är lika visuellt tilltalande, som exempelvis klossar, legobitar eller pysselmaterial, kan däremot större utbyte för barnet i det långa loppet då deras användningsområden kan varieras.

Med det sagt är risken är ändå rätt stor barnen har det mesta hemma redan. Därför är det verkligen på tiden att fenomenet ”upplevelsepresenter” blir en trend även för barnen. Jag är övertygad om att barn i dag inte lider brist på prylar, men att de ibland lider brist på tid och uppmärksamhet från vuxna. Att skapa minnen tillsammans är därför den ultimata gåvan.


Camilla Lindroos, förskollärare och småbarnsmamma


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen