Ge äldre god mat – och ett glas vin

Debattören: Att behandla våra gamla bättre behöver inte kosta mer

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2016-12-07 | Publicerad 2016-12-05

Tillgång till vin, öl eller annat man tidigare tyckt varit gott ska kunna köpas om man önskar. Man ska bestämma själv även när kroppen blivit lite skröplig, skriver Catharina Bråkenhielm.

DEBATT. Få saker är viktigare än maten när vi blir gamla. Aptiten minskar ofta, kanske av sorg, ensamhet, läkemedelsbiverkningar eller begynnande demenssjukdom. Det leder inte sällan till undernäring.

Maten måste se god ut och smaka bra. Det ska finnas flera rätter att välja mellan och man måste kunna få äta i sällskap med andra om man så vill. Dukningen och den omgivande miljön är viktig.

Vi borde också bli bättre på att använda maten som medicin för de äldre. God, vällagad och välkryddad mat som våra äldre tycker om och känner igen borde vara en självklarhet för livskvaliteten men också för att förhindra fallolyckor och undernäring.

Goda och nyttiga mellanmål som smoothies, goda bullar eller smörgåsar ska finnas för tiden mellan måltiderna och framförallt för den i dag alltför långa natten.

Tillgång till vin, öl eller annat man tidigare tyckt varit gott ska kunna köpas om man önskar. Man ska bestämma själv även när kroppen blivit lite skröplig.

Leif Mannerström har helt rätt när han upprörs av den låga matkulturen på många äldreboenden i Sverige. Han har engagerat sig för bättre mat inom äldreomsorgen i över ett decennium och har precis som jag besökt många äldreboenden. Han konstaterar i Aftonbladet att det oftast inte handlar om brist på pengar. I stället är det dietist-kompetens som saknas.

Att bo hemma och få maten lämnad i en plastlåda som ska värmas i mikron är inte heller ett sätt att höja aptiten.

Jag skulle vilja lägga till att det är minst lika viktigt med personalens engagemang och känslan av att få vara med och bestämma. Engagemang och en fantastisk personal finns men dagens organisationer tillåter inte alltid att deras idéer och kompetens tas tillvara.

Det finns många bra exempel där allt detta fungerar. Jag besökte nyss det kommunala äldreboendet Tubberöds hus på Tjörn igen, en verksamhets som drivs som intraprenad. Personalen bestämmer och ansvarar helt och fullt ut själva för verksamheten. Även de boende deltar i vissa frågor, bland annat vilka maträtter man önskar på matsedeln.

Där har maten fått hamna i fokus. Jag möttes av en underbar energi och aktivitet när jag steg in i matsalen. En ljuvlig doft av mat och nybakat bröd slog emot mig. Allt under klara kristallkronor och bland kulörta servetter som de boende själva har önskat.

Ett trevligt sorl och glada skratt dominerade ljudbilden. Tubberöds hus har en egen kock som för dagen hade lagat fisksoppa med räkor och köttgryta med ris. Till det fanns ett stort salladsbord. Efter måltiden serverades äppelpaj med vaniljsås. Frukostarna består av en buffé med olika frukostalternativ à la hotellfrukost.
Personalen sitter alltid tillsammans och småpratar med de boende under måltiderna.

Ett annat lysande exempel finns i Munkedals kommun där all mat lagas hos de som bor hemma med hemtjänst i deras eget kök av varor som de själva valt. Det blir nylagad mat, stimulerande doft och sällskap under både den tid maten lagas och då man äter den.

Helt suveränt – och till samma pengar som det kostade att servera och köra ut matlådor i plast. Så visst går det! Så borde alla få ha det. Och varför är det inte så då?

Båda mina exempel klarar det med samma budget som verksamheter som gör på mer traditionellt sätt.

Det här är en fråga som kommunerna själva råder över och i dag finns det alltför stora skillnader mellan äldreboendena, till och med inom samma kommun.

Om maten lagas från grunden av bra råvaror i stället för halvfabrikat blir alla vinnare.

Äldreomsorgen är en central del i den svenska välfärden den är oerhört viktig för oss alla men i dag ser den alltför olika ut över landet. Det blir gärna en debatt om pengar, de är nog så viktigt men oftast handlar det om omsorgens innehåll och värderingar. Därför pågår nu en utredning som ska ta fram förslag till en Nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen med förslag på åtgärder som syftar till högre kvalitet.


Catharina Bråkenhielm


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.