Pensionerna krymper – fler måste kunna spara

Ekonomer: Höginkomsttagare gynnas – nu krävs en reform

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-11-16

Sveriges pensionssystem brukar alltjämt illustreras av en pyramid i tre delar: allmän pension, tjänstepension och privat pensionssparande. Fram tills 2016 var modellen en sanning men när avdragsrätten för pensionssparande togs bort hyvlades toppen på pyramiden av, skriver fem ekonomer.

DEBATT. Sverige är unikt bland jämförbara länder. Vi saknar nämligen sedan 2016 en sparform för pension. Det har lett till att Sverige, enligt det globala pensionsindexet från Melbourne Mercer, numera rankas sämst i världen tillsammans med Argentina när det kommer till förutsättningarna för eget pensionssparande. Forskarna bakom pensionsindexet pekade nyligen på att Sverige bör införa skattestimulanser för pensionssparande för att just förbättra pensionssystemet.

Bottenplaceringen ur ett internationellt perspektiv sänder alarmerande signaler om hur nuvarande och tidigare regeringar sett på långsiktigt pensionssparande. Villkoren har under flera regeringar sakta men säkert försämrats. I stället för att spara till sin pension har svenskarna från politiskt håll uppmuntrats till skuldsättning och konsumtion genom generösa ränteavdrag – oavsett lånetyp.

Som ambassadörer för sparande tycker vi att det borde vara ett minimikrav att ha morötter i någon form för pensionssparande.

Att införa en skattegynnad sparform för pensionssparande skulle vara en klok åtgärd när nivåerna i det allmänna pensionssystemet blir allt lägre. Genom krympande pensionsnivåer har en ansvarsförskjutning skett från stat till individ men utan att politikerna erbjudit någon kompensation eller verktyg för individen att hantera förändringen.

Sveriges pensionssystem brukar alltjämt illustreras av en pyramid i tre delar: allmän pension, tjänstepension och privat pensionssparande. Fram tills 2016 var modellen en sanning men när avdragsrätten för pensionssparande togs bort hyvlades toppen på pyramiden av.

Samtidigt ser vi att de allmänna pensionerna faller som andel av slutlönen, på grund av att fler blir äldre vilket betyder att pensionerna därmed ska räcka längre. Tjänstepensionerna levererar för de som omfattas men kan inte kompensera för livsval som ger ett kortare yrkesliv, exempelvis deltidsarbete. Att i det läget helt ta bort alla incitament som kan hjälpa människor att parera lägre pensioner har slagit fel och minskat möjligheten att påverka den framtida levnadsstandarden som pensionär.

Prognoser visar att framtidens pensioner för breda grupper kan komma att motsvara 60 procent av slutlönen inklusive tjänstepension. För att fler ska kunna få en bättre pension krävs reformer som gör att fler kan påverka sin pension genom eget sparande.

Många höginkomsttagare kan i dag frivilligt stärka sin tjänstepension genom löneväxling. På så sätt har den gruppen redan tillgång till skattegynnat pensionssparande medan övriga inte har samma möjlighet eftersom det skulle påverka avsättningarna till den allmänna pensionen negativt.

Att subventionera, matcha eller på annat sätt uppmuntra pensionssparande har dessutom brett stöd i befolkningen. En genomförd Novus-undersökning visar att 7 av 10 svenskar stödjer sådana politiska initiativ.

Vi representerar tillsammans miljontals svenska spar- och pensionskunder och ser behovet av att införa en skattegynnad sparandeform för pensionssparande. Orsaken är enkel – fler måste kunna påverka sin framtida pension.

Ett annat viktigt skäl är att samtliga inkomstgrupper ska få en möjlighet att uppnå en god pension. I nuläget har höginkomsttagare genom löneväxling en fördel som borde komma fler till del.

Vi vill uppmana regeringen och den nya socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi att snarast införa en sparandeform för pension. Vi som företrädare för branschen och representanter för stora grupper sparare för gärna konstruktiva samtal kring att få till ett balanserat förslag som gynnar breda inkomstgrupper. Det är hög tid att det blir lättare att spara till sin pension.


Mattias Munter, pensionsekonom Skandia
Joakim Bornold, sparekonom Söderberg & Partners
Maria Landeborn, senior strateg och sparekonom Danske bank
Jens Magnusson, privatekonom SEB
Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.