Vi är överens om ny plan för sexuell hälsa

Regeringen och Vänsterpartiet: Samtyckeskulturen måste förstärkas

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-08-01

Vänstern och arbetarrörelsens kvinnorättsorganisationer stod på barrikaderna vid förra seklets början. Vi kan inte vara sämre nu, skriver Lena Hallengren och Jonas Sjöstedt.

DEBATT. När sexualundervisningen infördes i Sverige på 1950-talet gav det ett eko över hela världen. När p-pillren kom på 1960-talet revolutionerades och frigjordes den kvinnliga sexualiteten.

Abortlagstiftningen från 1970-talet är än idag ett föredöme för många länder världen över. 1990- och 00-talets regnbågsrevolution har inneburit stora förbättringar för hbtq-personers rättigheter. Mycket har gjorts för att öka jämlikhet och frihet.

Men vi har en lång väg kvar. Och på många håll verkar klockan vara på väg att vridas tillbaka.

Den progressiva svenska sexualpolitiken har en viktig roll att spela i en värld där konservativa och främlingsfientliga krafter utmanar kvinnlig sexuell frigörelse, aborträttigheterna och genusforskningen. Sexualpolitiken attackeras nu av religiösa extremister och konservativa politiker – såväl i Sverige som globalt.

På flera håll i världen tvingas abortkliniker stänga och homosexualitet betraktas fortfarande som ett brott i många länder.

Vänstern och arbetarrörelsens kvinnorättsorganisationer stod på barrikaderna vid förra seklets början. Vi kan inte vara sämre nu.

Därför har regeringen och Vänsterpartiet nu enats om att ge Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram en strategi för sexuell och reproduktiv hälsa.

Grundläggande utgångspunkter vid framtagandet av strategin ska vara en god, jämlik, och jämställd sexuell och reproduktiv hälsa för hela befolkningen.

Strategin ska även ha som mål att bidra till en samtyckeskultur i Sverige. Metoo blev en ögonöppnare för många om att trakasserier och övergrepp fortfarande sker i stor skala. Samtyckeskulturen måste förstärkas. 

Strategin ska användas av myndigheter, landsting, kommuner och andra aktörer i deras arbete med dessa frågor.

För det är först när samtyckeskulturen och en jämställd syn på sexualitet och reproduktiva rättigheter återspeglas i samhällets alla offentliga instanser, som vi kan arbeta förebyggande. Det är ett viktigt led för att förändra attityder och bidra till en bättre folkhälsa för hela befolkningen.


Lena Hallengren, socialminister (S)
Jonas Sjöstedt, partiledare (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.