Hyrorna skenar – bygg för oss Malmöbor nu

Debattörerna: Brandkårspolitik som Mallbo cementerar bostadsmarknadens orimliga villkor

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-11-30

Hyrorna i Malmö skenar och malmöbornas boendekostnader ökar dramatiskt varje år, trots att befolkningen saknar de ekonomiska medel som krävs. Kort sagt har Malmö blivit en stad som byggs för någon helt annan än de som faktiskt bor här, skriver Ana Gilmet Lejtreger och Kalle Söderberg, medlemmar i Allt åt alla Malmö.

DEBATT. I Malmö stads budget för 2020 fastslås att projektet Mallbo fortsätter. Detta innebär att tre fastigheter ska byggas för att prova nya metoder för nyproduktion till minsta möjliga hyresnivå, där lägenheterna riktas specifikt till hemlösa barnfamiljer. Projektet sker på initiativ av kommunen i samarbete med fastighetsägare, byggbolag, banker och universitet.

I den politiska debatten har “socialbostäder”, det vill säga bostäder som öronmärks för särskilda kategorier av låginkomsttagare, kommit att vinna allt större gehör som lösning på den enorma bostadsojämlikhet som Sverige lider av. Men att på detta sätt skapa två parallella bostadsmarknader – en för fattiga och en för rika – har tidigare varit kontroversiellt.

Till skillnad från många andra länder har bostaden i Sverige historiskt behandlats som en del av den generella välfärden. Den akuta utsatthet som drabbat ett fåtal, har tidigare betraktats som en konsekvens av strukturella brister. Detta har avspeglats i hur lösningar på problemen har utformats.

Avsikten med exempelvis miljonprogrammet var inte endast att lösa akuta brister, såsom ohygieniska bostadsförhållanden och trångboddhet, utan även de mer generella problemen med en framväxande bostadsbrist och spekulation på bostadsmarknaden.

Även i vår tid har vi liknande problem i våra städer. Att många människor i dag inte har en chans på bostadsmarknaden är en konsekvens av en rad politiska beslut.

Den mest extrema konsekvensen av bostadsmarknadens villkor är att tusentals personer lever i hemlöshet, men dessa villkor slår också mot den stora massan av invånarna som i dag betalar mer än en tredjedel av sin inkomst i hyra, som tvingas bo hemma hos sina föräldrar trots att de vill flytta hemifrån, som bor i andrahand, lider av trångboddhet eller saknar möjlighet att köpa en bostad.

På ett strukturellt plan ser vi att hyrorna i Malmö skenar iväg, och att malmöbornas boendekostnader ökar dramatiskt varje år, trots att befolkningen saknar de ekonomiska medel som krävs. Kort sagt har Malmö blivit en stad som byggs för någon helt annan än de som faktiskt bor här.

I den här situationen blir Mallbo inte mer än ett alibi för att fortsätta på samma sätt; en begränsad brandkårspolitik som cementerar bostadsmarknadens orimliga villkor och dessutom riskerar legitimera ytterligare privatisering och avreglering.

I stället för att skjuta akuta problem framför oss i hopp om att de strukturella problemen kommer lösa sig själva, måste vi förändra bostadspolitiken i grunden. Vi måste utöka den demokratiska kontrollen av allmännyttan och därigenom ge Malmöborna möjligheten att ta tillbaka staden från de fastighetsägare som håller oss gisslan.

Ana Gilmet Lejtreger
Kalle Söderberg
Medlemmar i Allt åt alla Malmö, en vänsterorganisation som verkar för utökad demokratisk kontroll av staden.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.