Sluta gnälla – bygg billigare i stället

Debattören: Byggföretagen måste inse att marknaden för dyra bostadsrätter är mättad

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-03-28

Vi byggnadsarbetare har länge undrat varför vi inte bara sätter i gång att bygga de bostäder som behövs, skriver Johan Lindholm.

DEBATT. Byggbranschen går som tåget och det finns så gott som ingen arbetslöshet bland Byggnads medlemmar. Tvärtom. Vi jobbar stenhårt på att få fler att vilja bli byggnadsarbetare, för vi behöver bygga ungefär 600 000 bostäder till 2025 för att bygga bort bostadsbristen.

Trots detta toppades nyheterna i slutet av förra veckan med skräckbeskedet att bostadsbyggandet hade ”tvärnitat”. Det var arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier (BI), vars medlemmar de senaste åren kammat hem miljardvinster åt sina ägare, som trots detta kände sig tvingade att utbrista i ett nödrop.

Deras prognos visade att antalet påbörjade bostäder från 55 000 nybyggnationer 2018 till 46 000 under 2019.

Detta är rejält under de 80 000 bostäder per år som borde produceras om bostadsbristen ska mötas till 2025. Och detta skapar såklart oro. Men lugn Sverige, byggboomen har inte ”tvärnitat”.

Det som har hänt är egentligen varken dramatiskt eller oväntat. Marknaden för dyra, nyproducerade bostadsrätter har tillfälligt mättats.

Antalet människor som tycker att 50 000 kronor/kvadratmetern är ett riktigt kap – och har möjlighet att betala dessa summor – är helt enkelt begränsat. Undersökningar visar att det som framförallt eftersöks är billigare bostäder och hyresrätter. Och det är såklart tråkigt för byggföretagen som därmed blir av med en kassako.

Hur reagerar då BI på detta? Funderar på om det går att bygga billigare, mindre och smartare? Uppmanar att bygga hyresrätter? Nej. I stället hävdar man att problemet är politiskt. Det är skärpta amorteringsregler och försämrade möjligheter för byggbolag att göra skattemässiga ränteavdrag som gör att ingen vågar bygga bostäder längre.

Detta är inte rätt väg att gå. Det får inte vara så att människor i behov av bostad, till exempel många av Byggnads medlemmar, ska tvingas till bostadslån i mångmiljonklassen för att BI tycker att människor ska bo i nyproducerade bostadsrätter. Tvärtom.

Om bostadsrättsförsäljningen går trögt borde BI:s medlemsföretag anpassa sig och göra om lägenheterna till hyresrätter i stället och också planera för nya hyresrätter med billigare hyresnivå.

För faktum är att vi fortfarande står inför en enorm bostadsbrist; ungdomar som vill flytta hemifrån, trångbodda flerbarnsfamiljer, äldre som vill flytta till anpassat boende, arbetssökande som vill flytta dit där jobben finns. Det är inte efterfrågan på bostäder som sviker.

Jag skulle önska att BI i stället för att måla upp katastrofscenarier och ropa efter skattesubventioner till företagen ville fokusera på hur vi, tillsammans i byggbranschen, ska ta oss an våra gemensamma utmaningar: att bygga fler billiga bostäder för att få bort den bostadsbrist som finns och få fler att vilja bli byggnadsarbetare.

Vi byggnadsarbetare har stått redo länge och undrat varför vi inte bara sätter i gång att bygga de bostäder och lokaler som behövs för att få ett fungerande Sverige med framtidstro. Vi väljer att se möjligheterna och vi vet att när en samlad byggbransch gör detsamma så grejar vi bostadsbristen!


Johan Lindholm


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.