Skatteflykten är laglig – det är problemet

Debattören: Det måste bli svårare att smita från att betala

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-11-06

När superrika personer och företag undviker skatt är det vanliga människor, särskilt de som lever i fattigdom, som får betala priset, skriver Robert Höglund

DEBATT. Återigen chockas världen av en läcka som visar hur rika individer och företag hittat kryphål som gör att de slipper betala skatt. Den här gången är det 13,4 miljoner dokument som kommit fram i ljuset tack vare ”paradisläckan”.

Frågan handlar om mer än bara rättvisa – skatteflykt orsakar verklig skada. När superrika personer och företag undviker skatt är det vanliga människor, särskilt de som lever i fattigdom, som får betala priset.

Företags skatteflykt kostar fattiga länder minst 100 miljarder dollar om året – pengar som skulle räcka till utbildning för de 124 miljoner barn som inte går i skolan och till sjukvård som skulle kunna förhindra sex miljoners barns död varje år.

Många av de företag och individer som är involverade i skandalen försvarar sig genom att säga att de inte gjort något olagligt.

Men det är precis där en stor del av problemet ligger. Dagens globala skattesystem gynnar de redan rika. På för många platser är lagstiftningen fylld med kryphål som de med mycket pengar kan utnyttja. Superrika individer och företag spenderar också miljontals kronor på lobbying för att se till att reglerna inte ändras.

Så hur ska vi lösa problemet? En sak är klar, lösningarna man hittills försökt med skrapar bara på ytan av problemet.

Det krävs en riktig svartlista på skatteparadis som leder till verkliga konsekvenser för de platser som listas. EU är på väg att publicera en sådan lista över skatteparadis, men den kommer inte att innehålla några EU-länder och det är oklart om listan kommer inkludera länder som har noll procent i bolagsskatt. Om ett sådant kriterium inte inkluderas kommer ökända skatteparadis om Bermuda och Caymanöarna antagligen inte hamna på listan.

Det krävs ökad transparens över var och hur mycket företag betalar i skatt. EU-kommissionen har föreslagit nya regler om offentlig land-för-land rapportering där företag skulle behöva redovisa finansiell information för varje land de är verksamma i. Det skulle göra det svårare för företag att smita från att betala skatt i exempelvis fattiga länder.

Ett land som Bangladesh förlorar 310 miljoner dollar varje år på grund av att storföretag inte betalar den skatt de borde i landet, något som gör det mycket svårare för landet att tillhandahålla sjukvård och utbildning för sin befolkning. Tyvärr bromsar flera EU-länder förslaget om land-för-land rapportering. Sverige är ett av de länder som inte uttryckt sitt stöd, något som behöver förändras.

Slutligen behövs nya skattereformer. OECD och G20 har stöttat skattereformerna ”BEPS”, och fler än 100 länder har skrivit under. Dock gör inte dessa reformer mycket för att förhindra användandet av skatteparadis, och begränsar också hur mycket fattiga länder får ut av processen. Nya reformer behövs som gynnar alla länder, inte bara de rikaste.

Dessa förändringar innebär mycket tid och arbete, men framför allt kräver de politisk vilja. Om det inte sker så kan vi vara säkra på att paradisläckan inte är den sista vi kommer få se.


Robert Höglund, kommunikationschef för Oxfam i Sverige
Oxfam är en internationell hjälporganisation som arbetar med människor mot fattigdom


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.