Krisretoriken gynnar inte vår äldreomsorg

Replik om äldreomsorgen till Kommunal, C- och S-politiker

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-04-12 | Publicerad 2019-04-09

Många som jobbar i äldreomsorgen säger att den negativa bilden tvingar dem att skämmas för sitt yrkesval, skriver Lisa Thambert, Fanny Falkenberg och  Pernilla Kristoffersson, Initiativtagare Seniorval.se och Go-care.se

REPLIK. Den 3 april kunde vi, ännu en gång, läsa ett alarmistiskt inlägg i debatten om läget i svensk äldreomsorg.

En äldreomsorg som i internationella jämförelser ligger i toppen vad gäller både nöjdhet och kvalité. En äldreomsorg där över 80 procent av omsorgstagarna är nöjda eller mycket nöjda med sin omsorg.

Men framför allt en sektor fylld av engagemang, driv och stolthet. En framtidsbransch där du arbetar med något som är komplext, utvecklande och ger så mycket tillbaka, varje dag.

Det finns utmaningar, det råder det inget tvivel om. Självklart vill vi också se ökat ekonomiskt stöd till äldreomsorgen.

Men i vår dagliga kontakt med många av Sveriges äldreomsorgsaktörer finns det ett annat, för många än större, huvudbry: bilden av den svenska äldreomsorgen.

Vem vill söka sig till en sektor där man tror att det råder total kris?

Politiseringen; med begrepp som ”fler händer i vården”, ”enkla jobb” eller rubriker som den nu aktuella: ”Äldreomsorgen är i kris i hela landet” – är förödande för möjligheterna att locka personer som vill, kan och passar för ett arbete inom äldreomsorgen.

Krisretoriken är kontraproduktiv och förlamande. Den är i sig en bidragande faktor till den utmaning som debattörerna, men även Ivo, lyfter som avgörande för en välfungerande äldreomsorg: behovet av kompetent, engagerad, personal.

Många som jobbar i äldreomsorgen säger att den negativa bilden tvingar dem att skämmas för sitt yrkesval, när de egentligen bara vill vara stolta över sin insats.

Vi ska inte blunda för problemen, men vi måste också lyfta framsteg, möjligheter och lösningar. Den kraft och kreativitet som vi möter hos personer och verksamheter i den här sektorn i Sverige är fantastisk.

Vi har alla samma mål - en så välfungerande och bra äldreomsorg som möjligt även i framtiden. Men vi är övertygade om att den bästa vägen dit är att våga tona ner krisretoriken och ge plats till dem som är engagerade i att utveckla sektorn.

Det är deras berättelser som kommer få fler att välja ett yrke i äldreomsorgen, och det är garanterat även här vi finner de bästa svaren kring hur vi kan möta utmaningarna.


Lisa Thambert
Fanny Falkenberg
Pernilla Kristoffersson
Initiativtagare Seniorval.se och Go-care.se


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här