Artisterna hetstränar – och unga tar efter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-06-12 | Publicerad 2016-02-02

Hälsoprofilen Terese Alvén efter Linda Bengtzings kollaps: Ett spel med livet som insats

I tisdags berättade Lind Bengtzing om hur kroppen sa stopp efter intensiv träning. Vad som är lagom, vad som är hälsosamt och vad som är balans har förskjutits, skriver debattören.

DEBATT. Vad som är lagom, vad som är hälsosamt och vad som är balans har förskjutits. Vi måste börja träna och äta lagom för att må bra inifrån och ut.

Extrema dieter och mirakelmetoder som lyfts fram i sociala medier och på löpsedlar leder till hets kring mat och träning.

"Melodifestivalen" startar på lördag. Artisterna har dock förberett sig länge. Med träning. Minimal kost. Utseendefixering. Allt för att skina i rutan.

Linda Bengtzing berättar själv i Aftonbladet att hon var nära att kollapsa av för lite näring och för tuff träning. Anna Book tränar för fullt, Viktor Frisk visar upp sig med bar överkropp på Instagram för sin låt "Bada nakna". Vad som är lagom, vad som är hälsosamt och vad som är balans har förskjutits.

Elitidrott är inte hälsa. Men allt fler artister och offentliga personer lever liv som påminner om elitidrottare, med minutiös planering av träning och kontrollerade kostscheman. Detta i sin tur blir en "framgångsfaktor" för oss vanliga. Men måste vi satsa allt, sätta livet på spel, för att nå framgång?

Till skillnad från eliten, och en del artister, som ofta har ett helt team av olika experter bakom sig börjar allt fler på egen hand att mixtra med olika dieter, träningssätt och mirakelmetoder som lyfts fram i sociala medier och på löpsedlar. Det blir ett spel med livet som insats.

Vi mår bra av att träna. Vi mår bra av att minska stillasittandet. Vi mår bra av att äta mer naturliga ingredienser och mer näringsrik mat. De flesta av oss äter för mycket, eller för mycket processad mat och rör oss för lite. Men det blir också vanligare att vi gör för mycket av allt. Varannan 15-årig flicka upplever sig själv som tjock. Var femte 13-årig flicka har försökt gå ner i vikt, och även bland unga pojkar ökar bantningen.

Samtidigt ser vi gång på gång löpsedlar om personer som riskerat allt och fått konsekvenser av det. Varför känns det plötsligt som vardagsmat? Vad gör det med våra barn och ungdomar?

Jag har två små barn. Jag vill att de ska växa upp med sunda förebilder. Min femåring är supertaggad att följa "Melodifestivalen", jag själv älskar spektaklet och har till och med köpt biljetter till finalen. Men jag vill inte se en artist, en människa, som på scen är nära att falla ihop efter att ha satsat för hårt.

Jag vill se personer som har ork, som utstrålar energi och glädje och som får mig att känna en bra känsla i soffan, inte en klump i magen av igenkänning från då jag var sjuk i en ätstörning.

En ätstörning har ofta många bidragande orsaker. Bantning, utseendehets, dålig självkänsla, miljö och sociala medier kan alla bidra. Hur en artist laddar inför en musiktävling och ser ut på scen gör inte i sig någon som tittar sjuk. Men det kan vara droppen som får bägaren att rinna över. Och det tycker jag är en tillräcklig stark anledning att låta bli.

Hjälp mig att lära mina barn att känna att de duger som de är, att de inte behöver förändra sin kroppar för att prestera i något som inte har med kroppen att göra. Våga träna och äta lagom och må bra inifrån och ut.

Visa att balans är det vi bör eftersträva och att ens duktighet inte beror på hur hårt vi stressar våra kroppar.

Terese Alvén

Hälsoprofil och bloggare

Aktuell med boken ”Jätteviktig – att må bra efter en ätstörning”