Nej, läkare fattar inte beslut om sjukpenning

Replik från Försäkringskassan om sjukförsäkringen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2018-12-14 | Publicerad 2018-12-13

Vi har ingen laglig rätt att ta hänsyn till hur till den försäkrades livssituation ser ut när vi bedömer rätten till ersättning, skriver Maria Hemström Hemmingsson.

REPLIK. I en debattartikel i Aftonbladet hävdar Susanne Brandheim att Försäkringskassan stänger sjuka ute från sjukförsäkringen.

Jag välkomnar en seriös debatt om socialförsäkringen och Försäkringskassans uppdrag. Men att hävda att Försäkringskassan har ägnat sig åt att ”leka med och bygga om sjukdoms- och arbetsbegreppet” utan att ge några belägg är inte seriöst.

Tyvärr innehåller artikeln flera sakfel. Även om den är opinionsbildande, är ämnet för viktigt för att inte skilja mellan åsikter och fakta. Försäkringskassans uppdrag är i korthet att utreda om villkoren för rätt till sjukpenning är uppfyllda och, om de är det, betala ut ersättning.

Vi har ingen laglig rätt att ta hänsyn till hur till den försäkrades livssituation ser ut när vi bedömer rätten till ersättning.

Jag tycker att det behövs en ökad förståelse för socialförsäkringens villkor. Det handlar inte om att enskilda personer saknar kunskap eller förmåga att ta till sig information. Men det är uppenbart att det finns en klyfta mellan människors förväntningar på socialförsäkringen och hur den faktiskt är uppbyggd. Låt mig vara väldigt konkret och ge tre exempel på detta.

För det första: För att ha rätt till sjukpenning måste man uppfylla lagens villkor. Exempelvis behöver man ha en sjukpenninggrundande inkomst och sakna arbetsförmåga.

För det andra: Det är inte läkare som fattar beslut om sjukpenning. Läkarens roll är att behandla och hjälpa människor att återfå sin hälsa. Läkarintyget är ett av många underlag när Försäkringskassan, i enlighet med sitt uppdrag, bedömer rätten till ersättning.

Och för det tredje: Försäkringskassan tillämpar lagar och regler som riksdagen har fattat beslut om. Det är inte vi som skriver dem.

Försäkringskassan arbetar hårt för att öka rättssäkerheten. Människor ska få samma beslut oavsett var man bor i landet och besluten ska följa lagen. Vi har ökat – inte minskat – rättssäkerheten.

Vi gör vårt yttersta för att tillämpa lagen – rättssäkert och opartiskt. Att det finns personer som vänder sig emot denna ambition är något jag uppriktigt beklagar.


Maria Hemström Hemmingsson, tillförordnad generaldirektör Försäkringskassan


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här: