Nu måste vi stoppa fyllan på läktarna

Stockholmsklubbarna: Var tionde besökare är kraftigt berusad

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2017-04-25 | Publicerad 2017-03-30

Mikael Ahlerup, AIK, Henrik Berggren, Djurgården, Henrik Kindlund, Hammarby, Johanna Gripenberg, STAD och Juan-Pablo Roa, IQ, skriver: I helgen startar herrallsvenskan. Att minska fyllan på fotboll är ett långsiktigt arbete och självklart behöver mer än det vi har gjort hittills göras.

DEBATT. AIK, Djurgården och Hammarby har länge arbetat för att skapa trygga och säkra arrangemang i samband med de herrallsvenska fotbollsmatcherna i Stockholm. Även om mycket har gjorts så finns det fortfarande mer att göra. Ett viktigt förbättringsområde är att minska den kraftiga berusningen som förekommer bland en del av publiken, och som bidrar till stök och en känsla av otrygghet i samband med allsvensk fotboll. Det är därför vi – AIK, Djurgården och Hammarby tillsammans med organisationerna IQ och STAD – startade satsningen ”Fotboll utan Fylla”.

Syftet med ”Fotboll utan Fylla” är att få ner berusningsnivån på AIK, Djurgården och Hammarbys allsvenska fotbollsmatcher, i första hand genom att minska antalet kraftigt berusade personer.

Det kommer bidra till att skapa trygga och säkra arrangemang där alla som vill gå på allsvensk fotboll i Stockholm också känner sig välkomna.

Under 2015 genomförde vi ett antal olika studier och mätningar, vilket var startskottet för arbetet med ”Fotboll utan Fylla”. Dessa visade bland annat att cirka tio procent av besökarna på AIK, Djurgården och Hammarbys matcher hade över en promille alkohol i blodet och var därmed kraftigt berusade.

Studien visade även att många kraftigt berusade personer blev insläppta på arenorna i Stockholm i samband med fotbollsevenemang.

Med dessa studier och mätningar som utgångspunkt har vi genomfört en rad åtgärder, bland annat:

Skapat samverkansgrupper tillsammans med en rad berörda aktörer, exempelvis klubbarnas säkerhetsansvariga och SLO:er (”supporterkoordinatorer”), representanter från arenorna, restauratörer och polis. Vi har i dessa konstellationer lyft frågan om alkohol och fylla i samband med fotboll, och arbetar tillsammans för att hitta lösningar.

Utbildat över 1 100 personer, bland annat kiosk- och barpersonal, vakter och andra som arbetar på arenorna i samband med fotboll. De har genomgått en speciellt framtagen utbildning om alkoholservering i samband med fotbollsmatcher. Personer i ledande befattning har gått en fördjupad utbildning i ansvarsfull alkoholservering. Även personal på krogar i närheten av arenorna har fått en anpassad utbildning i ansvarsfull alkoholservering. Vi kommer att fortsätta utbilda berörd personal även framöver.

Sett över rutiner, särskilt vid entréer till evenemangen. De som besöker allsvenska fotbollsmatcher framöver ska vara medvetna om att berusade personer riskerar att inte släppas in på arenan.

Det är viktigt att komma ihåg att de allra flesta besökarna på allsvenska fotbollsmatcher konsumerar alkohol på ett ansvarsfullt sätt.

Att vuxna besökare dricker ett par öl i samband med fotbollsmatcher är för de flesta inget problem, precis som det inte är det för de flesta vuxna som dricker lite vin till maten på restaurang. Men att kombinationen fotboll och alkohol i vissa fall kan skapa problem och stök är ingen hemlighet.

Det är därför vi arbetar med denna satsning.

I helgen startar herrallsvenskan. Att minska fyllan på fotboll är ett långsiktigt arbete och självklart behöver mer än det vi har gjort hittills göras.

Därför påbörjar vi idag en större kommunikationsinsats inom ramen för arbetet med ”Fotboll utan Fylla”, med syftet att få fler besökare att reflektera över sin alkoholkonsumtion i samband med fotboll.

Vi uppmanar alla som besöker herrallsvensk fotboll i Stockholm att tänka ett varv extra på sin alkoholkonsumtion i samband med matcherna.

För att få bästa möjliga stämning på och runt om våra arenor är det viktigt att få bort den kraftiga fyllan. På så sätt kan vi gemensamt skapa en miljö som är positiv för alla – för klubbarna och framför allt för alla i publiken, stora som små, som älskar fotboll.


Mikael Ahlerup
Henrik Berggren
Henrik Kindlund
Johanna Gripenberg
Juan-Pablo Roa


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen