Lagen förbjuder inte effektiv klimatpolitik

Replik på Åsa Romson om att regeringen inte följer lagen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-09-06

Vi måste se till att de åtgärder som genomförs bidrar till så stor klimatnytta som möjligt för varje satsad krona, skriver Ellen Gustafsson vid Timbro.

REPLIK: Åsa Romson skriver i Aftonbladet att Timbro missar poängen med klimatlagen och att Sverige måste prioritera att minska utsläpp inom våra gränser snarare än globalt.

Romson har rätt i att klimatfrågan är en av vår tids viktigaste utmaningar – men utmaningen är inte svensk, utan global. Vi måste se till att de åtgärder som genomförs bidrar till så stor klimatnytta som möjligt för varje satsad krona.

I min rapport ​Effektiv klimatpolitik?​ granskar jag hur stor nytta partiernas politik gör för klimatet per krona. Jag blundar inte för det klimatpolitiska ramverkets existens eller att det kräver sektorspecifika utsläppsminskningar.

Men ett klimatpolitiskt ramverk gör det inte mindre relevant att ifrågasätta vilka åtgärder som borde få en klimatstämpel och är ingen ursäkt för att bedriva nationell symbolpolitik snarare än att få så stor effekt som möjligt. Åtgärder som bara flyttar utsläpp till andra länder bidrar till exempel inte till klimatnytta.

För klimatets bästa måste vi ha ett större effektivitetsfokus inom klimatpolitiken. Romson missar att nämna att det klimatpolitiska ramverket tillåter att man genomför åtgärder internationellt och sedan tillgodoser sig dessa i de nationella målen. Internationella åtgärder bör på grund av sin effektivitet därför prioriteras över nationella så långt lagen tillåter.

Romson har rätt i att utsläppen är mindre med de befintliga åtgärderna än utan dem. Men utsläppen hade varit ännu mindre om regeringens politik hade ersatts av mer träffsäkra styrmedel.

Dålig politik borde inte ställas mot ingen politik alls, utan jämföras med vad man hade kunnat få i stället.

Romson instämmer i vad vi skriver i vår rapport – debatten hade gynnats av att partier redovisar den förväntade klimatnyttan av deras förslag. Det hade gjort det enklare att jämföra effektiviteten i olika åtgärder, och gjort det svårare att sätta klimatstämpel på dyr och dålig klimatpolitik som klimatångestterapi, elcyklar eller höghastighetståg.

Ellen Gustafsson, rapportförfattare Timbro


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Den här artikeln är en replik. Läs hela debatten här: