Att läsa viktigt för unga som idrottar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-09-22 | Publicerad 2015-09-18

Hanna Marklund: Böckerna gjorde mig till en bättre fotbollsspelare

DEBATT. Att unga människor läser, och förstår vad de läser, är grundläggande för att kunna bli en god och aktiv samhällsmedborgare och skaffa sig bättre valmöjligheter i vuxenlivet.

I Skellefteå jobbar vi aktivt och målmedvetet med att stimulera ungas läsande i ett projekt som heter Läsligan. I första hand vänder vi oss till idrottande ungdomar i åldrarna 12–18 år.

Just i de tidiga tonåren startade min egen mer elitmässiga satsning på fotboll. Träningarna blev fler och resorna till matcherna blev längre. För många är det i det läget lätt hänt att det bara blir fokus på idrotten. För mig blev tvärtemot läsningen en perfekt andningspaus där jag kunde slappna av och flytta tankarna till annat.

När jag var yngre fascinerades jag av påhittiga och modiga karaktärer i spännande böcker som exempelvis Bröderna Lejonhjärta och Kitty-böckerna.

Påhittigheten och modet var sådant som jag omedvetet kunde ta med mig ut på fotbollsplanen. Läsning föder kreativa tankar och det tränar hjärnan. Kreativitet och tänkande är viktiga delar för att lyckas som fotbollsspelare.

Det finns all anledning att välja läsning även för ungdomar som satsar på sin idrott. Det är inte antingen eller – det är både och.

Att förstå språket skapar också en tryggare plattform att utgå ifrån i idrottslivet, där det är viktigt att kunna ta in både skriftlig och muntlig information och att kunna kommunicera med lagkamrater och ledare.

Forskning påvisar dessutom att läsning är lika bra för människans hälsa som idrott. En grupp forskare från universitetet i Oxford har upptäckt att det inte bara är människans intellekt utan även den kroppsliga och psykiska hälsan som påverkas positivt vid läsning. Scanning av de läsandes hjärnor har visat att det är samma ställen i hjärnan som brukar vara aktiva vid riktiga erfarenheter som aktiveras vid läsning.

Sex minuters läsning kan minska den vanliga stressnivån med två tredjedelar. Det gör i det sammanhanget läsningen mycket effektivare än muskelterapi eller promenader.

Det var således mer än en skön känsla av nedvarvning när jag kunde lägga mig ner och läsa en bok under läger med hårda träningspass eller efter att ha spelat intensiva fotbollsmatcher – det finns faktiska belägg för att så verkligen är fallet.

En speciell satsning som vi gör inom ramen för Läsligan är att vi förser de idrottslag som vill vara med i projektet med boktrunkar, som fylls med olika typer av böcker som riktar sig till åldrarna för vår målgrupp. Vi har aktivt tagit med boktrunkar ut till ungdomslag i samband med träningar, och det har varit roligt att se barnens nyfikenhet på böckerna.

Det viktiga tycker jag är att man läser, inte vad man läser, och det finns något för alla att läsa.

Med boktrunkarnas hjälp kan vi på ett enkelt sätt få barnen att navigera till läsning som ligger i linje med deras intressen. Det här har blivit ett populärt grepp för att ta läsningen och idrotten närmare varandra som också fått efterföljare i landet; Huskvarna FF har till exempel inspirerats av vår modell och infört boktrunkar i sin lässatsning.

Ju fler unga idrottare som vi kan få att läsa mer, desto bättre.

Vi vänder oss även till idrottsledare och vuxna i allmänhet, för att genom dem som viktiga förebilder stimulera ungdomar till läsning.

När jag fick frågan om att ställa upp som ambassadör för Läsligan var det en självklarhet för mig att involvera mig i ett så behjärtansvärt projekt.

Jag är övertygad om att läsandet i viss mån gjorde mig till en bättre fotbollsspelare. Samtidigt gav de lediga stunder, som ett aktivt fotbollsliv faktiskt erbjuder, mig möjligheten att bli en bättre läsare.

Min förhoppning är att fler upptäcker den dubbla vinningen.

Hanna Marklund

Ambassadör för Läsligan, fotbollsexpert i TV4,

deltagare i den här säsongen

av Mästarnas mästare i SVT,

före detta landslagsspelare och vinnare av Diamantbollen

Följ ämnen i artikeln