Annons

Skogen en del av klimatarbetet

Nej, skogen är inte på väg att ta slut.

Det är en vanlig myt – men inte alls sant.

Faktum är att den svenska skogen växer så att det knakar – det planteras minst två nya träd för varje som slutavverkas.

I dag har vi i Sverige dubbelt så mycket skog* som för 100 år sedan. Hur går det till? Jo, för varje träd som slutavverkas planteras minst två nya. Ändå är det en vanlig myt att skogen minskar  – en missuppfattning som sommarens bränder kan ha eldat på. Men faktum är att bara någon promille av Sveriges totala skogsbestånd brann upp.

Linda Eriksson, skogsdirektör på branschorganisationen Skogsindustrierna, förklarar.

– En anledning till att man tror att skogen ”tar slut” kan vara att man sett ”sin” svampskog bli avverkad. Men skogen är inte på väg att försvinna, säger hon.

Kan ersätta fossila bränslen

Sverige består av 70 procent skog. Den återplanteras och vårdas hela tiden, vilket är viktigt eftersom skogen spelar en stor roll i en klimatsmart värld. Hur då? Jo, skogen binder kol när den växer, skogsprodukter minskar utsläppen genom att ersätta växthusgasintensiva material och fossil energi och trä i långlivade produkter som exempelvis trähus lagrar koldioxid under lång tid.

Förenklat kan man säga att skogen äter en del av den skadliga koldioxiden i atmosfären – vilket bidrar till ett bättre klimat. Hur mycket koldioxid det rör sig om? Nettominskningen motsvarar nästan hela Sveriges utsläpp från förbränning av fossila energikällor, såsom kol, olja och naturgas. Vid all förbränning bildas koldioxid, som bidrar till växthuseffekten.

– Den stora klimatnyttan skapar vi när vi gör förnybara produkter som trä till byggnader och möbler samt papper till böcker och förpackningar som ersätter fossila produkter. Resterna från tillverkningen tas också tillvara och blir till förnybar energi som ersätter olja.

EXTERN LÄNK:

Vilken tycker du är häftigast? Läs om några klimatsmarta innovationer från skogen här!

* Skogsbiomassa

FAKTA: Växthusgaser

De gaser som bidrar till växthuseffekten och den globala uppvärmningen kallas växthusgaser och består av både naturliga och konstgjorda gaser.

Ökningen av växthusgaser i atmosfären beror bland annat beror på vårt användande av fossila bränslen.

Koldioxid är en växthusgas och bildas bland annat vid förbränning av kol. 

FAKTA: Svenska Skogen

Svenska Skogen är ett initiativ för att öka intresset och kunskaperna om den svenska skogen.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln