Annons

Spelet som får barnen att älska läsning

POIO

Många barn känner en frustration och uppgivenhet när det kommer till att lära sig läsa. Därför har man tagit fram spelet Poio, som på ett intuitivt och lekfullt sätt ska hjälpa barn att knäcka läskoden.

Alla barn är olika. Och alla lär sig olika saker i olika takt. Speciellt när det kommer till läsning.

Några fyraåringar kan flera bokstäver och en och annan kanske redan  kan läsa, samtidigt som det finns nioåringar som ännu inte knäckt läskoden och saknar motivation för att skaffa sig de grundläggande läskunskaperna. Lässpelet Poio är anpassat att fungera för barns olika behov. I spelet startar alla på samma nivå och det finns inga förväntningar på förkunskaper, men däremot skruvas tempot snabbt upp om barnet redan har viss kunskap.

– Spelet ger läslust och skapar en nyfikenhet att lära sig mer om bokstäver. Nästan magiskt för mig som pappa att få vara med om, säger pappa till Aksel, 6 år.

EXTERN LÄNK

Påbörja läsresan tillsammans med Poio - läs mer här!

”Kunde spela i timmar”

Tvillingarna Alva och Even, 8 år, lärde sig snabbt att knäcka läskoden med Poio.

– Det blev väldigt tydligt att ett spel var mer tilltalande för barnen än att lära sig läsa direkt från en bok, här kunde barnen spendera timmar med något som faktiskt bidrog till deras läskunskap, säger Mette Falnæs, mamma till Alva och Even.

Mette berättar att hon tidigare prövat andra spel och appar men att barnen snabbt blivit uttråkade. Poio fokuserar mer på lek, motivation och belöning.

– Barnen blev nästan lite lurade till att läsa. När spelet var avklarat fick vi hem en fysisk bok med berättelsen som hade skapats i spelet. Det var fantastiskt att se hur Even direkt satte sig med boken och hur han kände igen karaktärerna från spelet. Och Alva kom springandes och sa: ”Mamma mamma, det är jag som har skrivit den här boken!”, berättar Mette.

I Poio ska barnen hjälpa "läslingarna" att samla in bokstäver.

Får vara med och skriva boken

Spelet börjar med att man får en bok med blanka sidor. Sen är det upp till barnet att hjälpa olika ”läslingar”, som karaktärerna i spelet heter, att samla in bokstäver och ord. Barnen hittar och övar på ord som är en del av berättelsen.

Utmaningarna barnen möter längs vägen är uppbyggda efter beprövad pedagogik. Det lekfulla tillvägagångssättet skapar motivation och ger möjlighet till repetition. Poio testar barnet kontinuerligt utan att barnet störs i spelet. Rapporter sänds till dig som förälder så att du kan följa barnets framsteg och få en överblick över vilka ljud och ord barnet övat på.

– Spelet är tänkt för barn mellan 4 och 9 år, men anpassar sig efter varje enskilt barns nivå. Därför passar det utmärkt för alla som ska lära sig läsa, men även för dem som redan är i gång och så smått börjat lära sig läsa, säger Daniel Senn, grundare av Poio.

EXTERN LÄNK

  Väck läslusten hos ditt barn med Poio!

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladet:s redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.