Annons

Är du rädd för att gå i terapi? Så här fungerar det egentligen

AHUM

Terapi är inte bara något för de som lider av allvarlig psykisk ohälsa.

Det kan hjälpa dig i din vardag eller att utveckla olika sidor hos dig själv.

– Det har hjälpt mig mer än vad jag hade vågat hoppas på, säger Hanna.

Hanna har gått i terapi i olika omgångar, bland annat för att få hjälp med allmänna känslor av ångest och oro.

– Men också vid vissa tillfällen i mitt liv då det varit händelser som jag behövt bearbeta och få lite hjälp att prata om, säger hon.

Terapin har hjälpt henne både privat och professionellt.

– Dels har det hjälpt mig i mina relationer – att sätta gränser och i största allmänhet. Men också i mitt yrkesliv på många sätt – det har hjälpt mig att bli säkrare som människa, komma över sorger och vissa händelser i livet och gå vidare och fokusera.

EXTERN LÄNK:

Prova att matchas med rätt psykolog för dig här!

Även om terapin har hjälpt Hanna, vill hon lyfta fram den oro som kan finnas inför ett psykologbesök och oron inför relationen med terapeuten. 

– Jag tror alltid att det är lite nervöst inför det första mötet. Man vet ju inte exakt vad man kan förvänta sig, hur psykologen kommer att vara, om man kommer ha någonting att prata om, om man kommer säga rätt saker. Så det har nog varit lite nervöst, säger hon.

Hon menar att det är svårt att veta exakt vad man kan förvänta sig av psykologbesöket, framförallt om man inte genomgått någon matchning för att hitta rätt terapeut.

– Det har nog varit både lättare och svårare än vad jag förväntat mig. Men jag tror att det, i alla fall på lång sikt alltid har hjälpt mig mer än vad jag hade vågat hoppas på.

EXTERN LÄNK:

Hitta en psykolog nära dig här!

”Många känner sig vilsna i valet”

Fredrik Sandin, som är legitimerad psykolog och grundare av Ahum – en matchningstjänst som parar ihop psykologer och patienter – bekräftar Hannas oro.

– Tyvärr upplever vi att många som har sökt hjälp har haft svårt att hitta rätt psykolog och många känner sig vilsna i valet. Marknaden är oreglerad och det är svårt för klienter att hitta både rätt terapiform och rätt terapeut. Den som söker stöd befinner sig många gånger redan i en känslig situation och har kanske varken ork eller kunskap för att hitta rätt terapeut, säger han.

”Ska inte vara ett lotteri”

För att göra det enklare att hitta rätt psykolog startade Fredrik Sandin matchningstjänsten Ahum. Genom att svara på frågor blir du matchad med en legitimerad psykolog eller psykoterapeut som är specialiserad på just det du behöver hjälp med. Ahum vänder sig till alla som upplever någon typ av psykologiskt relaterat problem men även till dem som vill utveckla sig själva på det personliga planet, skapa en större självmedvetenhet eller helt enkelt bara vill ha någon att prata med. Tjänsten har redan över 170 anslutna terapeuter med olika specialiteter såsom relationer, ångest eller missbruk.

– Det ska inte vara ett lotteri vilken terapeut man får. Terapeuten måste såklart kunna något om ämnet du behöver ta upp, så att du kan få den hjälp som är mest effektiv. Med hjälp av det unika matchningssystemet ökar både tillgängligheten till och träffsäkerheten i behandlingarna, säger Fredrik Sandin.

EXTERN LÄNK:

  Läs mer om Ahum och prova att matchas här!

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladet:s redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.