Annons

Undvik fel psykolog – med smarta tjänsten

AHUM

Går du till ögonläkaren när du brutit benet? Eller till tandläkaren om du har ont i magen?

Nej, trodde inte det – men många går till helt fel psykolog.

Nu finns tjänsten som matchar dig med rätt psykolog utifrån dina behov.

– Alla kan få hjälp bara de hamnar rätt, säger Fredrik Sandin som startat tjänsten.

Sömnproblem, fobier eller struliga relationer löses inte på samma sätt. Men att hitta rätt i djungeln av psykologer och psykoterapeuter för att få hjälp med just sina besvär är inte lätt. Många går till en psykolog utan någon matchning överhuvudtaget – vilket leder till många felbesök.

– Fel terapi har visat sig kunna ge biverkningar, det vill säga att en patient faktiskt känner sig sämre efter en kontakt med en terapeut än innan. Detta beror på dålig matchning mellan terapeut och klient, säger Fredrik Sandin, psykolog och grundare av Ahum.

EXTERN LÄNK:

Prova att matchas med rätt psykolog för dig här!

För många är det väldigt tufft att öppna sig för en psykolog. Det kräver en stor känslomässig investering, som patienten kanske inte vill upprepa hos en ny psykolog om den första inte matchar.

– Inom terapin är relationen mellan klienten och terapeuten väldigt viktig, viktigare än när man går till läkaren. Matchningen är viktig för att samarbetet ska fortsätta så länge det behövs. För faktum är att alla kan få hjälp bara de hamnar rätt, säger Fredrik Sandin.

”Det ska inte vara ett lotteri”

Ahum är en matchningstjänst som ser till att du får hjälp av rätt psykolog. Genom att svara på frågor blir du matchad med en legitimerad psykolog eller psykoterapeut som är specialiserad på just det du behöver hjälp med. Tjänsten har över 150 anslutna terapeuter med olika specialiteter såsom relationer, ångest eller missbruk.

EXTERN LÄNK:

Vilken psykolog skulle du matchas med? Svara på frågorna – och matchas rätt här!

– Det ska inte vara ett lotteri vilken terapeut man får. Terapeuten måste såklart kunna något om ämnet du behöver ta upp, så att du kan få den behandlingsinriktning som är mest effektiv.

Många hoppar av

Fredrik Sandin berättar att så kallade ”drop outs” – att man går en eller någon gång men inte kommer tillbaka – är ett jättestort problem inom psykoterapin. Han jämför det med att hoppa av en antibiotikakur efter två dagar.

– Det har visat sig att så mycket som var fjärde terapikontakt avslutas i förtid, alltså inom sex behandlingstillfällen. Det är alarmerande eftersom det ofta behövs många fler besök.

EXTERN LÄNK:

Läs mer om Ahum och prova att matchas här!

Annons: Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Aftonbladet:s redaktion.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Aftonbladet-redaktionens åsikter.