Annons

Så här kan du göra för att få ihop livet bättre

Får du inte ihop timmarna? Eller känner du dig som en dålig förälder?

Det finns hjälp att få.

– Fler och fler inser vikten av att proaktivt arbeta med sina egna beteenden för att nå ett bättre välbefinnande och ökad självkänsla, säger psykologen Fredrik Sandin som grundat matchningstjänsten Ahum.

Det berömda vardagspusslet går inte alltid ihop. Men det finns hjälp att få för att lättare pussla ihop vardagen.  

Många tror att terapi bara är för dem som lider av mental ohälsa – vilket inte stämmer. Terapi kan vara utvecklande för olika vardagliga problem, något som allt fler har insett. Det kan hjälpa dig att få ihop vardagspusslet, minska stress, förbättra din självkänsla, bli en bättre förälder eller förändra ett mönster du ogillar.

EXTERN LÄNK:

Prova att matchas med rätt psykolog för dig här!

– Fler och fler inser vikten av att proaktivt arbeta med sina egna beteenden för att nå ett bättre välbefinnande och ökad självkänsla. Alla människor har områden i livet som kan ses över för att nå en högre känsla av balans och harmoni. Någon form av kris behöver absolut inte vara grund för att söka hjälp via psykoterapi, säger Fredrik Sandin.

Terapi kan hjälpa till att öka självkännedom och på så sätt bryta negativa omedvetna mönster som en person upprepar.

– När livet inte går ihop beror det ofta på att man hamnat i en negativ spiral som det är svårt att ta sig ur på egen hand, säger Fredrik Sandin.

”Viktigt att få rätt behandling”

För att verkligen få hjälp krävs att du träffar rätt psykolog, som kan hjälpa dig med just dina behov. Ahum är en matchningstjänst som ser till att du får hjälp av rätt psykolog. Genom att svara på ett antal frågor matchas du med en legitimerad psykolog eller psykoterapeut som är specialiserad på just det du vill ha hjälp med. Tjänsten har över 150 anslutna terapeuter med olika specialiteter såsom relationer, ångest och missbruk.

– Även för tillstånd som inte klassas som klinisk psykisk ohälsa är det viktigt att få rätt behandling och rätt terapeut, säger Fredrik Sandin.

EXTERN LÄNK:

Vilken psykolog skulle du matchas med? Svara på frågorna – och matchas rätt här!

Här är tre saker från din vardag som kan bli bättre av terapi:

■ Du vill bli en bättre förälder

Att vilja ge sina barn de bästa förutsättningarna i livet är något som alla föräldrar önskar. Men att veta hur man egentligen gör det är inte helt lätt. En psykolog kan hjälpa dig som förälder att exempelvis hitta balans i vardagen, sätta gränser och lära dig lösa konflikter för att dina barn ska få en så bra och trygg uppväxt som möjligt.

– Om ett beteende upplevs som besvärande kan man hjälpa klienten att först förstå varför man har dessa beteenden och sedan sätta upp en vision om hur man önskar ha det samt vilka beteenden man behöver arbeta med att förändra. Att förändra ett beteende tar tid och kräver handling och därför är det viktigt att ha en professionell kontakt som vägleder en.

■ Du vill få ihop en stressig vardag

Mycket går att göra själv för att hantera sin stress, men ibland är det inte så enkelt att veta var man ska börja.

– Ett första steg under terapin är att identifiera vad som stressar personen. Sätts de gränser som behövs? Om inte, varför då? Finns en rädsla för kritik? Är självbilden uppbyggd på prestation för att rättfärdiga egenvärdet? Det gäller alltså att arbeta både med klientens egna självbild, självkänslan och att främja ett aktivt ansvarstagande för de egna behoven, säger Fredrik Sandin.

■ Du vill klara alla krav och inte känna dig otillräcklig

De höga kraven som finns i dagens samhälle har gjort att många känner sig otillräckliga och tvivlar på sig själva.

Att lära sig att acceptera den man är och ha en positiv inre dialog är i dag vanliga anledningar till att gå i terapi.

– En viktig del i samtalet med terapeuten är att identifiera vilken roll lever vi efter – det kan till exempel vara hjälten eller offret – och hur den påverkar vårt liv i dag. I terapin får klienten hjälp att förstå att vi inte är vår roll utan en hel och komplett människa och verktyg för att närma sig den sanningen. Fri från rollen kan vi börja ta ansvar på riktigt för våra sanna behov och därmed känna oss bättre, få en ökad självkänsla och självrespekt och därigenom känna oss tillräckliga.

EXTERN LÄNK:

Läs mer om Ahum och prova att matchas här!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln