Så maxar du utelivet i sommar

Med enkla medel kan du få ordning i ditt förråd.

Publicerad 2023-05-30

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Stort eller litet. Kallt eller varmt. Stökigt eller ordning.
Hur ser din skjul-status ut?
Förråden har stått i skuggan alldeles för länge. Men nu blir det ändring på det.
I vår är allt ljus på skjulet – för det förtjänar helt klart ett bättre öde.

Stökigt, platsbrist och för mycket prylar. Så ser det ofta ut i våra förråd.

Många drömmer om ett litet skjul där det är ordning och reda, luftigt, kanske till och med mysigt, och där det finns plats för annat än att bara förvara och gömma undan.

Inte sällan kan man hitta julpynt, gamla kläder och alldeles för många likadana spadar. Men tänk om de där extra kvadratmetrarna kan få nytt liv och ge dig energi att göra det du drömmer om i trädgården? Med ett inrett skjul blir det lättare och roligare att ta hand om både trädgård och hus.

Skjulen förtjänar ett bättre öde! Det ska vara en plats för drömmar. Där man vill stanna länge, snickra och lätt hitta det man behöver.

Hjälper skjuldrömmare

Gustav Ovland med sin italienska mastiff Boris.

I Clas Ohlsons nya miniserie ”Skjuldrömmar” får tre familjer hjälp med att rensa, organisera och inreda sina olika bodar, förråd och skjul av ingen mindre än tv-snickaren Gustav Ovland.

Gustav som tidigare har medverkat i ”Husdrömmar” och ”Stugdrömmar”, anser att nyckeln till ett bra skjul är att göra det till ett rum man trivs i.

– Skjulen förtjänar ett bättre öde! Det ska vara en plats för drömmar. Där man vill stanna länge, snickra och lätt hitta det man behöver.

Han tipsar särskilt om att använda väggarna för förvaring så att golvet blir fritt. Då får du plats att faktiskt använda ditt skjul. Till odling eller målning eller annat du gillar.

– Förvaringen bör anpassas till det du vill ha och göra i skjulet. Riktig verktygsförvaring till verktygen, rejäla sortimentslådor till skruvar och spikar, och stapelbara plastlådor med lock till sånt som inte används så ofta. Då blir det både trivsamt och funktionellt.

Här uppfylls Annika och Eriks skjuldrömmar

Rensa, organisera, inred!

Men innan just du sätter igång med att uppfylla dina skjuldrömmar finns det en sak som är viktig att tänka på – syftet med skjulet. Innan du börjar rensa och organisera är det bra att bestämma vad du främst vill använda skjulet till. Är det för trädgårdsprylar, förvaring, för att mecka, snickra eller något annat? När du gjort det så är det bara att plocka fram kalendern och avsätta tid till ditt projekt. Börja med att planera in en dag eller helg för att ta tag i ditt skjulprojekt. Gör det till något att se fram emot. Fixa sällskap, ladda högtalaren med musik eller podd – och glöm inte gofikat!

Nu kan du sätta igång.

Vår och försommar är den bästa tiden att få ordning i sitt skjul. När skjulet är organiserat är det bara att börja njuta av ordning och reda. Nu hittar du enkelt det du behöver när det är dags för nya, roliga hemmafixarprojekt.

Experter på förvaring och verktyg

Andreas Åkesson är produktchef på Clas Ohlson.

Om inte just du är expert på förvaring och verktyg så finns det andra som är det. På Clas Ohlson hittas inte bara hjälpsam personal och nödvändiga förvaringslösningar – här finns också alla redskap du behöver till trädgård och uteliv.

Men samtidigt som rätt verktyg är nödvändigt för att sköta om trädgården är det minst lika viktigt att ta hand om och göra rent sina verktyg. Men det är också viktigt att använda verktygen till rätt sak.

– Du ska till exempel inte använda en spade till att hacka is. Då är ett spett bättre. Använder du redskapen till det de är till för och samtidigt underhåller och rengör, så håller de mycket längre och du slipper köpa nya i onödan, säger Andreas Åkesson, produktchef på Clas Ohlson.

Missa inte att nyttja insidan av dörren när du planerar din förvaring. Om du får upp stege, gräsklippare, slangar och rep så frigör du golvyta samtidigt som du gör redskapen med lättillgängliga.

7 tips för ordning i garage och förråd

  1. Håll golvet rent
    Häng upp dina redskap på en väggkrok och ha dem nära till hands samtidigt som du frigör plats för annat.
  2. Fixa en fräsch källsortering
    Rejäla och stapelbara behållare underlättar källsorteringen mellan turerna till återvinningen. Märk upp din källsortering så blir det lättare för alla att sortera rätt.
  3. En vägg för dina verktyg
    Förvara dina verktyg på en verktygstavla – lika praktiskt som proffsigt. Krokarna funkar även för överskådlig förvaring av annat smått du vill ha ordning på i förrådet.
  4. Vattentät lagring i stapelbar box
    Med en stapelbar låda som tål både vatten och temperaturförändringar kan du tryggt förvara dina käraste ägodelar även i ett fuktigt förråd.
  5. Stora lösningar för det minsta
    Med systemet Cocraft FSS kan du kombinera plockbackar och förvaringslådor efter behov. Bygg på höjden eller bredden. Ta med de backar och lådor du behöver i en verktygslåda från samma serie.
  6. Bänken ett måste för hemmafixaren
    Bygg upp din egen workstation där du kan låta pågående projekt ta både tid och plats. En arbetsbänk tål tuffa tag och ger dig en bra arbetsställning.
  7. Förvara på höjden med hyllor
    Tåliga, utbyggbara hyllor underlättar och ger dig lättåtkomlig förvaring längs väggarna. Märk både lådorna och platsen på hyllan så blir det lättare att behålla ordningen.
Vissa redskap mår bäst av att hänga. En räfsa slipper belastning när den hängs upp på en vanlig spik.

Viktiga verktyg

Hur många och vilka olika redskap som behövs till trädgården beror på trädgårdens storlek och vad som ska tas om hand. Men oavsett finns det tre redskap alla borde äga.

– Sekatör, spade och en kratta. Det här är basicverktyg som man kommer hyfsat långt med. Med dessa verktyg kan du beskära, gräva och räfsa gräs. Utöver det kan det vara bra att äga några staplingsbara korgar som är enkla att bära löv och trädgårdsavfall i, säger Andreas Åkesson.

Om du inte vill låna verktyg av grannen så kan du hyra istället för att köpa nytt. På Clas Ohlson har du som Club Clas-medlem halva priset på hyran.

Så tar du hand om dina redskap

  • Börja alltid med att avlägsna jord och smuts efter användning. Ljummet vatten och högtryck brukar räcka. Var noggrann med att torka torrt.
  • Om redskapet är rostigt så kan du borsta bort rosten med en stålborste.
  • Knivar, sekatörer och spadar jobbar bättre vässade. Slipa det du vill ska vara vasst med en verktygsslip.
  • Laga och reparera det som är trasigt. Dra åt skruvarna på slappa fästen.
  • Smörj och olja in träskaft med vegetabilisk olja. Om spaden är torr och flagnar färg kan du slipa och olja in.
  • Låt aldrig redskap stå ute eftersom de tar stryk av regn och sol. Blött trä spricker och metall rostar. Förvara inomhus – eller i alla fall under tak.
Bra förvaring är smart förvaring. Redan från början kan man tänka på att köpa produkter som tar mindre plats.

Förvara rätt

Med rätt förvaring så förlängs livslängden på dina verktyg. Och med ordning får du koll, slipper leta förgäves och eventuellt köpa nytt eftersom du får en bra överblick över vad du har.

Först bestämmer du vad du vill förvara inne i skjulet och vad du kan lämna utanför skjulet.

– Det här är den lättaste biten. Samtliga verktyg ska skyddas från väder, vind och sol. Det betyder att allt egentligen bör förvaras inne i skjulet. Slangvindan är väl det enda som får lov att hänga utomhus men då får det gärna skyddas av ett tak, säger produktchef Torbjörn Johnsson.

Belysning kan göra ditt skjul riktigt trivsamt och tillgängligt. Ledrör drar mindre ström än lysrör och några spottar kan förstärka lyset i boden. Om skjulet saknar el så är solceller ett smart alternativ.

När det är dags att organisera och inreda i skjulet kan det vara smart att tänka ut vilka produkter du använder mest – dessa ska vara lättillgängliga och närmast dörren.

Men vad kan då förvaras uppe i tak, på väggar och i lådor?

Större grejer som kratta, räfsa och spade bör hängas upp på väggar medan mindre grejer kan ligga i lådor. I taket kan långa föremål som fiskespön och vandringsstavar placeras.

– Krokar är himla smart att använda sig av. Krokar finns i alla möjliga storlekar och går att använda till så mycket. Skruva upp några på väggen och du kan hänga upp krattor, cyklar och andra rejäla grejer som annars tar plats från golvytan, säger Torbjörn Johnsson och tipsar om att det finns många olika möjligheter för bra upphängning.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Lina Thorén, Joakim Ottosson & Elvira S Barsotti
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET